O credincioasă din comuna Bălcăuți i-a transmis IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților un mesaj prin intermediul căruia îi solicită ierarhului că înlocuiască dascălul FEMEIE din parohia de care aparține cu un bărbat, întrucât „râd penticostalii”.

„Bună ziua! Puteți da un sfat pentru comunitatea noastră Bălcăuți? Este corect ca la Parohia ortodoxă Bălcăuți să fie dascăl o femeie? Ca o slujbă de înmormântare să fie oficiată de o femeie ca dascăl? Când în comunitatea noastră sunt atâția bărbați care ar putea învăța să fie dascăli, râd penticostalii că avem femeie ca dascăl. Vă rog din suflet să ne dați și nouă un dascăl, că nu este frumos ca o femeie să meargă cu un preot. Mulțumesc frumos! O zi binecuvântată! Doamne, ajută!”, i-a transmis L.B. ierarhului.

De cealaltă parte, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților i-a răspuns credincioasei subliniind că acest caz nu este singular, iar dacă respectiva femeie îndeplinește toate condițiile postului, nu este niciun motiv să fie înlocuită.

„Stimată doamnă! În Eparhia Iașilor, unde am fost trei decenii episcop-vicar, am întâlnit foarte multe doamne și foarte multe preotese, absolvente de școli teologice, care cântau la strană și care chiar mergeau cu preotul paroh la diferite slujbe. Când am vizitat parohiile din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, am întâlnit și aici astfel de cazuri, mai puține, ce e drept, dar care mi-au atras atenția prin faptul că erau foarte bune cântărețe. Dacă pe lângă această calitate de bune cântărețe sunt și persoane morale, chiar nu am nimic împotrivă să cânte la strană, să alcătuiască un cor, să organizeze activități social-filantropice și culturale cu tinerii parohiei etc. Desigur, este de preferat ca la strană să fie un cantor, dar decât un bărbat căruia îi lipsesc multe note din gamă, mai bine o femeie care poate acoperi vocal gama completă. Cu siguranță, în alegerea dascălului, un cuvânt îl are și Consiliul Parohial. Doamne, ajută!”, a răspuns IPS Calinic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.