Polițiștii atrag atenția cu privire la riscul victimal prezentat în special de persoanele vârstnice prin prisma infracțiunilor de înșelăciune. Prin diverse moduri de operare, răufăcătorii reușesc să distragă atenția victimelor și să le provoace prejudicii majore. După înșelăciunile prin metoda accidentul, funcționari de la firme de utilități, deratizare, etc., în cursul zilei de ieri, infractorii au profitat de credulitatea unei femei de 67 de ani și au înșelat-o prin metoda ,,regele Cioabă”.

Potrivit IPJ Suceava, scenariul înşelăciunii e simplu: femei și bărbați, care pretind că sunt rude ale regelui Cioabă, îşi abordează victimele pe stradă. De obicei, femei singure, care poartă bijuterii la vedere. Le arată podoabe aurite şi susţin că le oferă pomană pentru sufletul celui mort. Le cer să îşi dea jos propriile bijuterii şi să le aşeze într-un serveţel, cât timp probează aşa-zisul cadou. Cu multă dexteritate, într-un moment de neatenţie, înlocuiesc şerveţelul, cu un altul în care se află o monedă de un ban. Le spun victimelor să nu deschidă şerveţelul până nu ajung acasă pentru a nu tulbura sufletul celui mort. Deşi pare greu de crezut, victimele au fost păcălite prin această metodă.
La 14.02.2019, ora 09:38, o femeie de 67 ani, din mun. Câmpulung Moldovenesc, a sesizat prin SNUAU 112 faptul că, în urmă cu puțin timp a fost înșelată prin metoda „Regele Cioabă” de către o persoană necunoscută de sex feminin, în timp ce se afla pe str. Fraternității din localitate.
Din verificări a rezultat că la 14.02.2019, în jurul orei 09:30, femeia de 67 de ani se deplasa către domiciliu, iar pe str. Fraternității a fost abordată de către o persoană necunoscută de sex feminin, care a întrebat-o cum să ajungă la cimitirul din apropiere, deoarece vrea să dea ceva de pomană pentru „regele Cioabă”. Persoana respectivă a pus mâna pe victimă în timp ce vorbea cu ea și i-a spus să nu se teamă, întrucât este o persoană credincioasă și i-a spus și persoanei vătămate să se roage.
Femeia de 67 de ani i-a explicat cum să ajungă la cimitir, după care și-a continuat drumul spre casă, în timp ce femeia necunoscută a mers în direcția opusă.
În drum spre locuință, persoana vătămată a băgat mâna în buzunar și a găsit niște șervețele de hârtie în care se aflau un lănțișor, o pereche de cercei și un inel din metal comun, de culoare galbenă. În momentul respectiv persoana vătămată a observat că nu mai are inelele la mână, cerceii din urechi și nici lănțișorul cu cruciuliță de la gât, iar când a verificat portofelul a constatat că din acesta îi lipsea suma de 984 de lei.
Persoana vătămată a declarat că nu își amintește nimic, înafară de cele menționate, nu își amintește cum a rămas fără bijuterii și fără suma de bani și nici nu își amintește cum au ajuns bijuteriile din metal comun în buzunarul ei.
Din cele declarate de persoana vătămată, autoarea era singură în momentul în care a abordat-o și nu a observat niciun autoturism din care să fi coborât sau în care să se fi urcat după comiterea faptei.
Prejudiciul total cauzat este de aproximativ 3.700 lei, reprezentând suma de 984 de lei și bijuteriile din aur.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „înșelăciune”.

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați-ne prin apelul unic de urgență 112!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.