Organizaţia Femeilor Social Democrate Suceava a organizat vineri, 6 noiembrie, un seminar pe tema “Alege să trăiești! Spune nu cancerului de col uterin”.

„În România, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cancerul de col uterin se află pe primul loc ca şi prevalenţă între cancerele la femei şi este a doua cauză de moarte cauzată de cancer în rândul femeilor. Cancerul de col uterin depistat în fazele incipiente este tratabil ţi poate fi vindecat”, a apreciat Președinta OFSD Suceava, Oana Pintilei.

În cadrul acestui seminar s-a discutat despre programul național de depistare precoce activă a cancerului de col uterin care presupune efectuarea testării Babeş Papanicolau în rândul populaţiei feminine în regim de screening. Cele 60 de participante la Seminarul “Alege să trăiești! Spune nu cancerului de col uterin” au putut afla care sunt obiectivele acestui program și anume:

  1.    reducerea poverii cancerului de col uterin în rândul populaţiei feminine prin depistarea în fază incipientă de boală prin screening organizat;
  2. îndrumarea pacientei cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament;
  3. creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Fiind prezentă la eveniment Dr. Laura Coca, Medic Primar Ginecolog în cadrul Spitalul de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou Suceava” şi coordonatoarea programului, a prezentat circuitul Programul Naţional de Screening arătând faptul că primul pas pe care o persoană trebuie să-l facă este să se adreseze medicului de familie, care o va îndruma către unul din cele nouă centre de recoltare existente pe raza judeţului Suceava, urmând ca rezultatul testului să se întoarcă tot la medicul de familie. Pot beneficia de testarea gratuită, atât persoanele asigurate cât şi cele neasigurate, vârsta fiind unul din criteriile de eligibilitate acestea trebuind să se încadreze între limita de vârstă 25-64 de ani. Totodată, a mai arătat faptul că această maladie poate fi prevenită şi tratată dacă este depistată în fazele incipiente. Acest lucru putându-se realiza prin testarea anuală. O altă metodă de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea care poate reduce apariţia tumorii cu 94%.

O altă invitată care a participat la Seminarul OFSD este Dr. Maria Bucşineanu, Medic Primar în Planificare familială care a explicat cauzele apariţiei cancerului de col uterin, apreciind că abordarea unui stil de viaţă sănătos axat pe o alimentaţie sănătoasă precum şi sport pot preveni apariţia acestei afecţiuni. Aceasta a arătat faptul că majoritatea persoanelor infectate cu HPV – cauză majoră a cancerului de col uterin – nu au simptome. Testul Papanicolau verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV, ceea ce permite identificarea şi tratarea celulelor atipice cu mult înainte ca orice simptom să apară, motiv pentru care screening-ul este atât de important. Atunci când se manifestă, simptomele cancerului de col uterin sunt confuze şi de multe ori acesta nu mai poate fi tratat decât prin metode chirurgicale.

Medicul Carmen Ghiorghiu a prezentat datele statistice despre Programul Naţional de screening furnizate de Direcţia de Sănătate Publică evidenţiind faptul că există două centre în Judeţul Suceava, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” şi Spitalul Municipal Fălticeni. Sunt 97 de medici de familie înscrişi în program pe raza judeţului Suceava, iar probele se recoltează în nouă centre de recoltare.

„Deşi Programul Naţional de Vaccinare Împotriva Cancerului de Col Uterin nu a avut succes, iată că Programul National de Screening, prin testarea Babeş Papanicolau, ce se derulează încă din 2012 s-a bucurat de succes. Până în prezent, pe raza județului Suceava, 1819 femei au beneficiat în decursul anului 2015 de efectuarea gratuită a testului Babes Papanicolau. Zilnic, opt românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar alte șase mor din cauza lui! Este tragic că se întâmplă acest lucru mai ales pentru faptul ca această tumoare poate fi prevenită, iar dacă este depistată la timp poate fi tratată. Până la sfârșitul anului 2015 încă 850 de teste Babeș Papanicolau pot fi accesate gratuit de doamnele și domnișoarele din județul Suceava și fac pe această cale un apel către sucevence să contacteze medicii de familie pentru a putea beneficia de această oportunitate” a declarat Preşedinta OFSD Suceava, Oana Pintilei.

Celor 60 de participante li s-au pus la dispoziţie o listă cu cei 97 medici de familie înscrişi în program, precum şi centrele de recoltare existente în judeţul Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.