Sunt multe pensiuni în Sucevița, Vama, zona Vatra Dornei sau zona Humor (ca să amintesc doar de câteva destinații / locuri turistice din județ) unde unitățile de cazare își desfășoară activitatea de genul: „vineri pun firma la poartă și duminică o scot și o ascund în magazie”.

Lucrul ăsta este recunoscut și rămâne o durere deschisă pentru cei care lucrează legal și oamenii din turism s-au plâns de multe ori de situația asta.

În schimb, după mulți, mulți ani de când fenomenul pensiunii cu firmă „rabatabilă”  există, parlamentarii s-au gândit să facă ordine în acest domeniu și să introducă impozitul specific în turism şi alimentaţie publică. În prima zi a săptămânii, la Senat, s-a dezbătut, puțin, proiectul care va diferenţia foarte mult oamenii/afaceriștii cinstiți care îşi plătesc taxele la zi şi cei care doresc (și chiar au reușit lucrul ăsta mulți ani) să fenteze legea. Senatorii au adoptat, pe data de 15 februarie anul curent, proiectul de lege pentru introducerea impozitului specific în industria de turism şi alimentaţie publică, iniţiativă legislativă susţinută de fostul premier Victor Ponta care și-a petrecut câteva zile în copilărie sau când era mai marele PSD și prin Bucovina. Tocmai de când Ponta conducea Executivul a fost depus proiectul ăsta pe turism. Mai amănunțit, amintim că proiectul se adresează tuturor companiilor care au o cifră de afaceri de maxim cinci milioane de euro şi au maxim 250 de angajaţi. Prin acest proiect de lege se urmăreşte creşterea conformării voluntare, respectiv încasării suplimentare la bugetul de stat. „Este un proiect de lege care va duce foarte mult la creşterea calităţii serviciilor în turism şi alimentaţie publică, iar atunci cetăţeanul va avea mult de câştigat, pentru că acest proiect va diferenţia foarte mult fraierii care îşi plătesc taxele la zi şi cei care, prin orice mijloace, doresc să fenteze legea pentru că nu plătesc impozit pe profit”, a declarat deputatul PSD Mircea Dobre, unul dintre iniţiatori. În schimb, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Publice, Gabriel Biriş, a precizat că Guvernul nu a putut formula un punct de vedere pentru că nu a fost finalizată analiza impactului măsurilor luate anul trecut, respectiv reducerea TVA de la 24 la 9% şi nici efectele controalelor ANAF în industria turismului şi alimentaţiei publice.

  • Ministrul de Finanțe nu este de acord cu iniţiativa fostului premier Victor Ponta și nu vrea alte impozite în turism

Unii parlamentari au atenţionat reprezentantul Guvernului că, înainte de redactarea proiectului legislativ, iniţiatorii au consultat asociaţiile patronale și a fost invitat reprezentantul Executivului să realizeze analiza şi să trimită punctul de vedere al Guvernului în Camera Deputaţilor, care este for decizional în privinţa acestui proiect de lege. Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, nu este de acord cu iniţiativa PSD și, implicit, nici cu fostul premier Victor Ponta privind un nou impozit specific pe turism, aceasta explicând că marii operatori ar plăti astfel mai puţin cu până la o treime, iar micii întreprinzători, mai mult. „Noi am arătat că în conformitate cu propunerea acestui nou impozit specific pe turism, marii operatori, cei care se apropie de 4-5 milioane de euro pe an ca venituri, ar plăti impozite mult diminuate, până la o treime, în timp ce micii operatori, cei pentru care practic am dori o simplificare şi sprijin, ar urma să plătească impozite sporite”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, după o întâlnire cu inițiatorii legii care fac parte din grupul PSD.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.