Fermieri sunt așteptați până pe data de 15 mai să depună cereri de plată pentru sprijinul pe suprafaţa agricolă la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

apiaÎncepând cu 1 martie, fermierii suceveni, au depus în cele 9 centre, 18 mii de cereri pentru o suprafaţă de aproape 54 de mii de hectare, informează Eugen Mogoş, directorul  executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

APIA a lansat campania pe 1 martie, iar pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, agricultorii trebuie să depună, până pe 15 mai 2013, o singură cerere de plată. Cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, solicitările pot fi înaintate şi după 16 mai, însă cererile depuse mai târziu de 10 iunie nu mai sunt admise la calcul.

Directorul APIA Suceava, Eugen Mogoş, a precizat că pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari sau administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune. În cazul în care proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va reveni celui care lucrează terenul. APIA acordă sprijin pentru terenurile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei  este obligatoriu a fi de cel puţin 0,1 hectare.

În 2012, până la sfârșitul perioadei de depunere a cererilor, au fost depuse 58.393 de cereri, pentru o suprafaţă de 217.380 de hectare de teren agricol.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.