Primarul comunei Șaru Dornei, Cătălin Iordache, a declarat în cadrul conferinței județene „Încurajarea formelor asociative – o necesitate pentru dezvoltarea sectorului agricol la nivel local” desfășurate  în cursul zilei de marți, 26 martie, la Vatra Dornei, că cea mai bună soluție pentru producătorii de lapte este înființarea unei cooperative.

„Am crezut de la bun început că atunci când ne unim forțele putem rezolva o problemă mult mai ușor.

Din cauza faptului că la nivel de localitate, fiecare cetățean și fiecare primărie avea posibilități reduse de a se dezvolta, am considerat că nu fiecare dintre noi poate să își facă o fabrică de procesare și am găsit soluția să ne unim între noi și să punem bazele unei fabrici de procesare, sau cel puțin să ne organizăm astfel încât activitatea pe care o prestăm în gospodărie să devină rentabilă.

Am înființat o cooperativă  și ne-am gândit să aplicăm pe PNDL, ceea ce am și făcut”, a explicat primarul comunei Șaru Dornei, Cătălin Iordache.

Intenția primarului Cătălin Iordache este de a se asocia cu toate localitățile din Bazinul Dornelor, de a înființa în fiecare dintre ele câte o unitate de procesare a laptelui și, ulterior, un loc în care să poată fi comercializate produsele finite obținute din lapte.

„În momentul de față am făcut un centru de colectare. la nivelul localității, iar acum este în curs de autorizare, iar în primă fază vom începe să colectăm lapte de la fermieri. Facem pași mărunți”, a precizat primarul comunei Șaru Dornei, care a adăugat că prin intermediul cooperativei înființate, membrii vor urma să vândă produsele din lapte.

De altfel, primarul Iordache a precizat că firmele străine care vin și înființează anumite fabrici în diferite localități nu fac nimic altceva decât să-și facă un plan de afaceri din care producătorii locali nu ies foarte câștigați. De aceea este foarte important ca fermierii să aibă o fabrică de procesare a lor.

Trebuie precizat că evenimentul de la Vatra Dornei face parte din proiectul Serviciilor de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”.

Trebuie precizat că evenimentul de la Vatra Dornei face parte din proiectul implementat de Egis Romania SA: ”Serviciilor de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”, proiect cofinantat din FEADR prin PNDR 2014-2020, Măsura 2.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.