Sute de oameni care țin sărbătorile religioase pe stil vechi, din județele Suceava, Neamț și Iași vor sărbători pe 13 ianuarie, la Drăgușeni, Anul Nou pe stil vechi.
Primăria Drăguşeni organizează, de la ora 12:00, o nouă ediție a Festivalului datinilor şi obiceiurilor de iarnă pe stil vechi. Sunt anunţate grupuri şi formaţii de colindători şi urători din judeţele Suceava, Iaşi şi Neamţ.
La eveniment sunt aşteptate şi oficialităţi de la nivelul conducerii judeţului cât şi primari din zona Fălticeni.
Spectacolul va începe de la Hanul de la Drăgușeni cu Parada măștilor și a obiceiurilor de iarnă.
Potrivit directorului Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Călin Brăteanu, cete de urători din comuna-gazdă, dar și din alte comune precum Mălini, Corlata, Boroaia, Dolheşti Mici, Vadu Moldovei, Forăşti, se vor costuma în urși, capre, călușei, arnăuți sau irozi și în ritmul tobelor vor cânta și dansa în cinstea noului an.
Alături de aceste ansambluri vor fi prezente formații din județul Iași, din zona Pașcani, și din județul Neamț, din zona Târgu Neamț.
„În cele trei sate ale comunei – Drăgușeni, Broșteni și Gara Leu sunt aproximativ 2000 de locuitori creștini ortodocși de stil vechi, iar obiceiurile și tradițiile sunt păstrate de când mă știu. Cei prezenți vor asista la o paradă a obiceiurilor specifice sărbătorilor de sfârșit de an din centrul comunei până în parc unde va avea loc, pe scena special amplasată, un spectacol al fiecărui grup participant”, a declarat primarul comunei Drăgușeni, Vasile Cepoi.
Festivalul de la Drăguşeni încheie sărbătorile de iarnă în judeţul Suceava.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Bucovina în colaborare cu Primăria și Consiliul Local din Drăgușeni.
Creştinii ortodocşi pe stil vechi sărbătoresc Anul Nou cu întârziere de două săptămâni, după calendarul iulian. În fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, aceștia celebrează trecerea dintre ani.
Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România a luat ființă în anul 1924, când Biserica Ortodoxă Română a introdus calendarul gregorian fapt care a determinat un grup de preoți și credincioși să serbeze în continuare sărbătorile după vechiul calendar iulian. Biserica are o mitropolie autonomă cu sediul la Slătioara în comuna Râșca. În judeţul Suceava trăiesc aproximativ 35.000 de români ortodocşi de stil vechi.
Lasa un raspuns