La Ciocănești se va desfășura, la mijlocul lunii august, cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național al Păstrăvului 2014. Cu această ocazie se vor organiza o serie de activități în cadrul „Săptămânii Plutăritului”. Turiștii vor putea asista la etapele construcției unei plute și la lansarea în apă a acesteia, de asemenea se vor organiza și concursuri de pescuit, gastronomice, „Cea mai frumoasă casă tradițională”, „Cea mai frumoasă grădină cu flori”, „Costumul popular” sau „Lada de zestre”. Manifestarea va cuprinde și aniversarea a 20 de ani de activitate a Ansamblului „Bistrița Aurie”, unul dintre cele mai reprezentative din Bazinul Dornelor. Sâmbătă, 16 august, Ansamblul va avea drept invitați la aniversare Orchestra „Lăutarii”. Pe 15 august, de hramul comunei, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, spectacolul folcloric dedicat plutașilor îi va avea ca şi invitați de onoare pe Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu. Duminică va evolua Delia într-un spectacol în premieră pentru zona de munte a județului Suceava. Încheierea va avea loc în jurul focului de tabără, atmosfera fiind întreţinută de cântecele lui Alexandru Brădățan și ale Vlăduței Lupău.
„Avem un program complex pentru turiștii noștri. În afara spectacolelor și a concursurilor vom organiza excursii pe Shuard și vom redeschide și mina turistică Oița. Nu va lipsi din program nici muzica folk de la focul de tabără, iar scriitorul Paul Brașcanu își va lansa cea mai nouă creaţie. Ne rugăm pentru vreme bună”, a declarat Radu Ciocan, primarul Ciocănești.
Evenimentele vor fi organizate de către Primăria și Consiliul Local Ciocănești, Consiliul Județean Suceava, Autoritatea Națională pentru Turism și Asociația „Cele mai frumoase sate din România” (AFSR). Localitatea a fost desemnată în luna februarie câștigătoarea primei ediții a programului cultural și turistic „Satul cultural al României 2014”. Acest program este unul cultural și turistic, derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei Franței în România, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Turism.
Evenimentele se vor desfășura începând cu data de 11 august, iar în primele zile vor avea loc Construirea plutei cu participarea turiștilor şi Concursul de găurit bușteni. Pe 13 august se va lansa pluta pe Bistrița Aurie la Botoș, iar pe 14 august Pluta pe Bistrița Aurie din Ciocăneşti. De asemenea, va fi organizat un spectacol folcloric dedicat plutașilor cu participarea ansamblurilor „Brăduțul” din Botoș, „Bujorul de Munte” din Cârlibaba, „Bistrița Aurie” din Ciocănești, „Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei și a soliștilor Laura Niculiță, Ana Maria Chiloti, Elisa Hecheliuc, Pamfil Roată. Invitați speciali vor fi Ștefan Cigu și Matilda Pascal Cojocărița. Evenimentele continuă pe 16 august cu Plutașii în jurul focului, Lansarea de carte „Năluci pe ape – plutașii”, pe 17 august având loc Pluta pe Bistrița, sosirea plutelor la Ciocănești și premierea plutașilor „Festivalul Păstrăvului”, Concursul Național de pescuit, Simpozion „Lada de zestre”, Festivitatea de premiere a concursului de pescuit, concurs gastronomic, Festivitatea de premiere a concursului gastronomic. Seria de evenimente se va încheia cu un concert extraordinar al Orchestrei „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros şi premierea concursurilor „Cea mai frumoasă casă tradițională”, „Cea mai frumoasă grădină cu flori”, „Costumul popular” şi „Lada de zestre”.
Lasa un raspuns