Vineri, 13 august, la Cetatea de Scaun a Sucevei a avut loc deschiderea oficială a Festivalului „Povești Medievale în Cetatea de Scaun a Sucevei”. Evenimentul a fost deschis de către președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu și chef Cătălin Scărlătescu.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că se află în Cetatea de Scaun „pentru o nouă provocare a Sucevei, o nouă provocare medievală”.

De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că ediția din acest an a acestui eveniment este una mai restrânsă întrucât pandemia de coronavirus încă nu s-a sfârșit. De altfel, șeful administrației județene a mulțumit artiștilor care au venit la Suceava din țară și din străinătate pentru a încânta publicul ce ia parte la eveniment.

„Sper să intrăm în normalitate și să redevenim campionii festivalurilor medievale. Cetatea de Scaun a Sucevei este kilometrul zero al turismului de la Suceava. După ce noi am renovat-o, cetatea a adus minim 200.000 de turiști în fiecare an în Suceava”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Totodată, șeful CJ i-a invitat pe suceveni și pe turiștii care se află în acest week-end în județ să ia parte și la evenimentele care se desfășoară la Putna, acolo unde se aniversează 150 de ani de la Marea Serbare a Românilor din 1871.

„Dacă dăm timpul în urmă cu 150 de ani, sunt convins că studenții care mergeau în drum spre Putna, în frunte cu Mihai Eminescu, Slavici și ceilalți au poposit la cetatea Marelui Ștefan. Noi, poimâine, sărbătorim la Putna, și vă invităm să sărbătorim 150 de la marea Sărbătoare de la Putna, Ierusalimul Neamului Românesc, în amintirea Marelui Ștefan. Vă doresc ședere plăcută în cetatea Marelui Ștefan și vă așteptăm la Putna”, a adăugat Gheorghe Flutur.

Prezent la evenimentul de la Cetatea de Scaun a Sucevei, chef Cătălin Scărlătescu i-a invitat pe cei care vor veni la festival să treacă și să guste din mâncărurile gătite în parcul cetății.

„Atâta istorie are Moldova, Bucovina, că nu puteam să nu facem și noi ceva de mâncare la nivelul istoriei. Nu știu cât de medievală e mâncarea mea, dar e adaptată la zilele noastre. Gătim cu mai multe ingrediente decât găteau ei pe vremea lor. Și vreau să mai spun ceva. Sunt mulți veniți de afară. Foarte mulți veniți de afară. Eu mi-aș dori foarte tare să veniți și să rămâneți aici. Chiar îmi doresc ca țara asta să se reumple de români și în bucătărie să mai lucrez și cu românii. Vă aștept la masă, vă aștept să vedeți tot ce a făcut domnul Ursu aici, tot ce au făcut acești oameni care muncesc de câteva zile bune pentru ca voi să simțiți cam ce au simțit străbunii voștri”, a spus Cătălin Scărlătescu.

Trebuie precizat că Festivalul „Povești Medievale în Cetatea de Scaun a Sucevei” se desfășoară astăzi, 14 august, și duminică, 15 august, ăn incinta Cetății de Scaun a Sucevei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.