La o lună de la atribuirea contractului privind gestenionarea Gropii de Gunoi de la Moara, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu administratorii consorțiului de firme desemnate, au participat la depozitarea primelor deșeuri.
Cei responsabili de Groapa de Gunoi operează în baza unui manual, asemeni unui caiet de sarcini, prin care operatorul se obligă să respecte punct cu punct toate prevederile. Potrivit președintelui Flutur, vor fi făcute verificări și din partea Agenției de Mediu și din partea Gărzii de Mediu.
Trebuie precizat că operatorul Gropii de Gunoi este în curs de autorizare, adică trebuie să primească autorizație de la Autoritatea de Reglementare în Domeniul Deșeurilor, în acest sens depunându-se deja documentația.
„Începând de astăzi, Moara primește deșeuri selectate. După ce vor fi depozitate deșeurile menajere, la sfârșitul zilei, va fi pus un strat de 10 – 15 cm de pământ, dintr-un depozit lateral. Când se va ajunge la înălțimea de doi metri, se va pune un strat de pământ de 25 de centimetri și acolo se va face un loc de întoarcere a camioanelor”, a explicat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
În ceea ce privește selectarea deșeurilor, Gheorghe Flutur le-a cerut operatorilor să fie atenți, iar mașinile care transportă gunoi neselectat să fie întoarse din drum, să selecteze deșeurile, iar apoi să se întoarcă la Depozitul Ecologic de la Moara. În caz contrar, operatorul Gropii de Deșeuri va fi sancționată cu amendă. De altfel, Flutur i-a îndemnat și pe locuitorii județului să fie responsabili și să selecteze gunoiul.
„Trebuie să precizez că avem mult de lucru până o să colectăm corespunzător deșeurile. Se vede cu ochiul liber că e prea mult plastic, unde nu trebuia să fie, de aceea, rugămintea mea este și către populație și către primării și către operatori: să înceapă procesul de colectare selectivă a deșeurilor pentru că, altfel facem munți de deșeuri neselectate, iar depozitul de la Moara nici nu are voie să primească deșeuri neselectate. În acest sens, vom avea o acțiune de instruire și de conștientizare a populației în perioada următoare.
În Depozitul Ecologic de la Moara vor fi colectate anual, cca 1 300 000 de tone de deșeuri, ceea ce înseamnă cca 450 de tone de deșeuri pe zi. Potrivit președintelui Flutur, aproape 100 de tone de deșeuri menajere vin doar din municipiul Suceava.
„Operatorul a angajat deja 30 de oameni, iar când Depozitul va funcționa la capacitate maximă, va fi nevoie ca numărul acestora să se dubleze. Noi urmărim, cu atenție, zi de zi, pentru că vrem să vedem cum funcționează și stația de epurare. Cred că fiecare dintre noi va trebui să luptăm și să ne educăm vecinii, prietenii, iar noi acasă să fim modele pentru că există riscul ca să se întoarcă mașinile pline, dacă nu sunt selectate corespunzător”, a precizat Flutur.
Lasa un raspuns