Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, alături de oficiali locali și din Republica Moldova au depus coroane de flori la Statuia Ecvestră a domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare. Din delegația Republicii Moldova au făcut parte primarul municipiului Soroca, Victor Său, militari ai marinei moldovene, precum și alți reprezentanți ai unor instituții.

La evenimentul solemn închinat Marelui Ștefan a luat parte și  prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi. De asemenea, coroane de flori au depus și reprezentanții Universității “Ștefan cel Mare”, între care și prorectorul Ștefan Purici, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava și ai partidelor politice. Între cei care l-au comemorat pe Marele Domn al Moldovei s-au regăsit și șeful IPJ Suceava, comisarul șef Adrian Buga, șeful IJJ Suceava, locotenent colonel Marian Lungu, precum șișeful  ISU Suceava, colonelul Costică Ghiață.

 

Primarul Ion Lungu a precizat că intenționează ca această depunere de coroane să aibă continuitate și să se facă și în anii ce urmează, să devină o tradiție.

„Dorim ca de fiecare dată, în ziua de 2 iulie, să depunem, la Statuia lui „Ștefan cel Mare” de la Cetatea de Scaun, în semn de respect pentru cel ce a fost cel mai mare român din toate timpurile, coroane de flori”, a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Fanfara Primăriei municipiului Suceava a intonat imnul României, după care trei preoți au ținut o slujbă de comemorare a celui ce a fost cel mai mare dintre români: Marelui Domn al Moldovei.

Oficialitățile și militarii au depus coroane de flori la picioarele Marelui Voievod moldovean, reprezentat prin statuia impunătoare de lângă Cetatea de Scaun a Sucevei.

Trebuie amintit că 2 iulie 1504 este ziua mutării la Domnul a Sfântului Ștefan cel Mare, acum 515 ani, după 47 ani de domnie.
Despre acea zi care a marcat cu tristețe țara, Letopisețul lui Grigore Ureche menționează: „Iară pre Ștefan Vodă l-au îngropat țara cu multă jale și plângere în mănăstire în Putna, care era zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toți, ca după un părinte al său, că cunoștiia toți că s-au scăpatu de mult bine și de multă apărătură”.
Astăzi, la Mănăstirea Putna are loc un ceremonial militar urmat de manifestări cultural religioase, pentru a marca 515 ani de la strămutarea marelui voievod la lăcașurile de veci.
Mănăstirea Putna adăpostește de secole mormântul celui considerat cel mai mare român, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Ștefan cel Mare a fost fiu al domnitorului Bogdan al II-lea și al doamnei Maria Oltea. A fost uns domnitor al Moldovei de către Mitropolitul Teoctist în anul 1 457.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.