Peste 200 de poliţişti din cadrul structurilor de poliţie rutieră, investigaţii criminale, ordine publică, secţiilor de poliţie rurală, luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava, dar şi poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au asigurat şi în acest week-end un mediu civilizat de distracţie pentru tineri. Au fost organizate 140 de controale în barurile şi discotecile de pe raza judeţului Suceava.

 Acţiunea vine în continuarea demersului iniţiat în week-end-ul trecut de creştere a gradului de siguranţă a tinerilor, de această dată fiind vizată în mod prioritar problematica tinerilor care consumă băuturi alcoolice în baruri şi discoteci şi ulterior, încalcă legea urcându-se la volan punând în pericol viaţa lor dar , a celor care îi însoţesc dar şi a celorlalţi participanţi la trafic.                                                                                                                               

          

 Conducerea IPJ Suceava a iniţiat o acţiune cu efective sporite în vederea asigurării unui climat de ordine şi disciplină care să permită tinerilor veniţi să se distreze în mod civilizat să poată face acest lucru în deplină siguranţă.

 ,,Fii treaz la volan”  este sloganul sub care s-a derulat acţiunea, poliţiştii efectuând controale în 140 de unităţi publice (baruri şi discoteci), locaţii în care tinerii aleg să se distreze şi uneori consumă alcool. Mesajul promovat de poliţişti către aceştia a fost să nu se urce ulterior la volan şi să conducă vehicule pe drumurile publice pentru a putea fi prevenite tragediile rutiere dar şi pentru a evita astfel răspunderea contravenţională sau penală.

De asemenea, în cadrul acţiunii au fost instruiţi 80 de administratori de baruri şi cluburi cu privire la condiţiile legale de comercializare a băuturilor alcoolice şi respectare a programului de funcţionare a unităţilor.

 

Acţiunea s-a desfăşurat în noapte de 11/12.11.2017 între orele 21.00 – 03.00 pe raza întregului judeţ, atât în mediul rural cât şi în mediul urban.

 Acţiunea a vizat, de asemenea, asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă a discotecilor, barurilor, sălilor de jocuri de noroc.

 În zona municipiului Suceava au fost organizate razii în discotecile din municipiul Suceava dar şi discotecile din comunele Adâncata şi Todireşti. Alături de poliţişti au fost partenerii partenerii de la Recrex – unitate specializată în domeniul asigurărilor, fiind distribuite tinerilor şi administratorilor barurilor peste 500 de materiale de informare ,,Fii Treaz la Volan”. De asemenea, materialele au fost postate pe mesele din cluburi pentru a fi citite de către tinerii şoferi şi a-şi însuşi recomandările.

Acţiuni de legitimare a persoanelor şi informare cu privire la riscurile alcoolului la volan au fost desfăşurate şi la evenimentul ,,Balul Gospodarilor” organizat în com. Şcheia.

În cadrul acţiunilor derulate la nivelul întregului judeţ au fost legitimate peste 2500 de persoane.

 Au fost verificate 140 de locaţii. Au fost organizate 25 de filtre rutiere în proximitatea barurilor şi discotecilor şi au fost identificaţi la timp zeci de şoferi băuţi sau fără permis, înainte de producerea unor tragedii.

 

Peste 500 de materiale de informare ,,Fii Treaz la Volan”

Peste 500 de materiale de informare ,,Fii Treaz la Volan”

 

La data de 11.11.2017, ora 21.20, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Suceava, în timp ce desfăşura activităţi în cadrul acţiunii pe baruri şi discoteci, a identificat pe strada Făgăraşului, în zona unui bar din comuna Șcheia, un autoturism al cărui conducător auto, la vederea autospecialei de poliție, a efectuat manevra de parcare, după care, a stins luminile de întâlnire.

La volanul autoturismului cu motorul în funcțiune, polițiștii l-au identificat pe un localnic de 40 de ani.

Întrucât prezenta halenă alcoolică, polițiștii i-au solicitat conducătorului auto să se supună testului cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat, motiv pentru care, a fost condus la spital, unde, după ce s-a încercat testarea cu aparatul etilotest, toate fiind invalide, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, ce va fi soluționat procedural.

La 11.11.2017, ora 22.05, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului C-lung Moldovenesc, în timp ce desfăşura activităţi în cadrul acţiunii pe baruri şi discoteci, a oprit pentru control pe DC 88 din comuna Sadova, la intersecția cu DN 17A, autoturismul condus de un minor de 16 ani din municipiul C-lung Moldovenesc.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, minorul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto, iar autoturismul aparține tatălui său.

Minorul de 16 ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere”, cercetările fiind continuate de polițiști pentru a se stabili dacă minorul a sustras autoturismul, sau i-a fost încredințat spre a fi condus de tatăl său.

 

La 11.11.2017, ora 23.55, o patrulă din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului, în timp ce desfăşura activităţi în cadrul acţiunii pe baruri şi discoteci, a oprit pentru control pe raza comunei Berchișești, autoturismul condus de un minor de 16 ani din localitate și în care se afla ca pasager tatăl acestuia, un localnic de 50 de ani, ce emana halenă alcoolică și un alt bărbat, care a refuzat să se legitimeze și a devenit recalcitrant, motiv pentru care, a fost încătușat.

Bărbatul de 50 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au prelevat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Minorul de 16 ani a fost testat și el cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, acesta recunoscând faptul că, a condus autoturismul de la locuința sa spre centrul comunei deși nu posedă permis de conducere, întrucât la volan vroia să urce tatăl său, aflat sub influența băuturilor alcoolice.

În cauză s-a întocmit dosar penal, minorul de 16 ani fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere”, iar tatăl acestuia de 50 de ani sub aspectul comiterii infracțiunilor de ”încredințarea unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care știa că nu posedă permis de conducere” și „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, ce va fi soluționat procedural.

 

La 12.11.2017, în jurul orei 01.00, un echipaj din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei, în timp ce desfăşura activităţi în cadrul acţiunii pe baruri şi discoteci, a oprit pentru control pe DJ 174, din comuna Şaru Dornei, autoturismul condus de un localnic de 29 de ani.

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, în prezenţa personalului medical, a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „refuzul sau sustragerea conducătorului unui vehicul de a se supune prelevării de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, ce va fi soluționat procedural.

 

 La 12.11.2017, ora 01.30, o patrulă din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, în timp ce desfăşura activităţi în cadrul acţiunii pe baruri şi discoteci, a oprit pentru control pe DC 54, din comuna Zvoriștea, autoturismul condus de un tânăr de 22 de ani din comuna Calafindești.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.

Totodată, întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere” și ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe ”, ce va fi soluționat procedural.

Urmare a acţiunilor organizate, la nivelul întregului judeţ nu au fost sesizate agresiuni în zona barurilor şi discotecilor şi nu a fost înregistrat nici un eveniment rutier grav.

Astfel de acţiuni care necesită un efort uman şi logistic sporit din partea IPJ Suceava vor continua, poliţiştii atrăgând atenţia asupra faptului că manifestă toleranţă zero faţă de consumul de alcool la volan.