La data de 15 iulie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei inculpate, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat, reținându-se următoarele:
În cursul anului 2017 inculpata, care în anul 2015 a mai săvârșit o infracțiune de tentativă la omor, şi-a stabilit domiciliul într-un imobil situat într-o localitate din mediul rural al judeţului Suceava. În acelaşi imobil au domiciliul sora inculpatei, precum şi concubinul acesteia – persoana vătămată.
În ziua de 24 iunie 2022 în acest imobil a fost organizată o petrecere la care s-a consumat o cantitate mare de băuturi alcoolice. La petrecere au participat mai multe rude ale surorii inculpatei, precum şi concubinul inculpatei.
În jurul orei 16:00, după ce toţi musafirii au părăsit imobilul, inculpata s-a deplasat spre locuința unei alte persoane din comună cu intenţia de a-şi rezolva unele probleme personale. După plecarea acesteia, între persoana vătămată și sora inculpatei a avut loc o altercație verbală, fapt care a determinat-o pe aceasta din urmă să apeleze Dispeceratul 112 la ora 17:39 și să solicite intervenția lucrătorilor de poliție. La scurt timp după acest apel telefonic, la respectivul imobil s-a deplasat un echipaj format din doi polițiști, care au purtat discuții cu cei doi concubini, reușind să-i determine pe aceștia să se liniștească. La ora 18:05 cu aproximaţie cei doi lucrători de poliție au părăsit imobilul celor doi concubini.
Anterior sosirii lucrătorilor de poliţie la locuinţa celor doi concubini, o persoană de sex masculin care se mai afla încă în respectivul imobil, a contactat-o telefonic pe inculpată şi i-a comunicat că sora sa se ceartă cu persoana vătămată.
Imediat după plecarea polițiștilor la domiciliu a revenit inculpata care, pe fondul stării de ebrietate în care se afla, a întrebat pe persoana vătămată ce probleme a avut cu sora sa, această discuţie transformându-se într-o altercaţie verbală, inculpata încercând să provoace pe persoana vătămată să se bată cu ea; în acest timp inculpata a scos din chimir cu mâna dreaptă un cuţit tip briceag, gest neobservat de persoana vătămată. Persoana vătămată s-a enervat şi a încercat să o lovească pe inculpată cu pumnul drept, însă nu a reuşit – inculpata a parat lovitura cu mâna stângă şi imediat a lovit pe persoana vătămată în zona buzei inferioare cu cuţitul. Cele două persoane au căzut pe iarbă, una peste cealaltă, persoana vătămată reuşind să lovească pe inculpată cu pumnii în zona toracelui şi ochiului stâng. În acest moment al altercaţiei, inculpata a lovit pe persoana vătămată cu cuțitul tip briceag în zona hemitoracelui stâng precum şi în zona braţului stâng, intenţia sa fiind, dincolo de orice îndoială rezonabilă, de a suprima viaţa persoanei vătămate.
Sora inculpatei l-a ajutat pe concubinul său să se ridice, sesizând că acesta este plin de sânge pe tricou, iar ulterior inculpata a părăsit în fugă zona incidentului. S-a reţinut că persoana vătămată s-a înarmat cu o lopată şi a fugit după inculpată, reuşind să o lovească pe aceasta în zona braţului stâng. Întrucât nu a reuşit să o lovească „cum şi-ar fi dorit”, a revenit în curtea casei, s-a înarmat cu un topor, s-a urcat pe o bicicletă şi a încercat să plece în acest mod după inculpată, însă după parcurgerea unei scurte distanţe a revenit în curte şi s-a prăbuşit din cauza leziunilor grave pe care le-a suferit.
Din cercetări a reieșit că inculpata s-a deplasat în fugă pe o distanţă de aproximativ 700 metri până la locuinţa unui martor și a povestit acestuia că a tăiat pe victimă cu un cuțit tip briceag, obiect pe care ulterior l-a aruncat sub un scaun în casa acesteia. Lucrătorii de poliție au identificat în cadrul cercetărilor instrumentul vulnerant în locuința martorului, ridicându-l în vederea examinării.
Totodată, în timp ce se afla în locuința martorului, inculpata a contactat telefonic un alt martor, relatând și acestuia despre incidentul anterior şi totodată l-a rugat să-i aducă o bere. Acest aspect dovedeşte faptul că inculpata a fost mult mai interesată să consume la momentul respectiv o nouă cantitate de băuturi alcoolice, nefiind în nici un mod interesată de starea persoanei pe care o lovise anterior în zone vitale cu un cuţit.
Se cuvine a fi precizat faptul că incidentul soldat cu vătămarea persoanei vătămate a fost sesizat telefonic prin Dispeceratul 112 la ora 18:30 de o vecină a persoanei vătămate.
Ulterior acestui apel telefonic la locuinţa persoanei vătămate s-a deplasat un echipaj medical din cadrul Serviciului de Ambulanţă Suceava care a transportat pe persoana vătămată la Spitalul județean de urgenţe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
Conform concluziilor medicului legist, persoana vătămată a fost diagnosticată cu plagă înjunghiată spaţiul IX-X intercostal stâng faţa laterală, penetrantă în cavitatea pleurală cu eviscerarea ţesutului gras şi hematom vascular subcostal şi în cavitatea peritoneală cu herniere de epiplon; hemopneumotorax stâng şi hemoperitoneu minim subdiafragmatic stâng; plagă înţepată penetrantă buza inferioară şi regiunea deltoidiană stânga. După morfologia lor, leziunile s-au putut produce prin loviri repetate cu un corp înţepător-tăietor (posibil cuţit). Timpul de îngrijiri medicale a fost apreciat la 34-35 zile de îngrijiri medicale. La data agresiunii şi prin ele însele, leziunile au pus în primejdie viaţa victimei, intervenţia chirurgicală impunându-se de urgenţă pentru salvarea acesteia.
Deosebit de aceasta şi inculpata a fost examinată de medicul legist, care a identificat pe corpul acesteia tumefacţii echimotice şi echimoze, leziuni produse prin lovire cu sau de corpuri contondente şi mijloace contondente, leziuni care necesită în vederea vindecării un nr. de 3-4 zile de îngrijiri medicale.
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a constatat că, chiar dacă aceste leziuni ar fi fost produse inculpatei de persoana vătămată anterior lovirii sale cu cuţitul (fapt nedovedit în cadrul anchetei), tot nu ar fi putut justifica – în nici un mod – actele de violenţă exercitate cu un cuţit în zone vitale de către inculpată.
Cauza a fost instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu lucrători ai poliției judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul Investigaţii Criminale și al Poliției Orașului Salcea.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Lasa un raspuns