„Nuntă în Bucovina”, un nou proiect menit să facă Bucovina auzită în întreaga țară a fost lansat luni, 15 august, de Marea Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

Trebuie spus că  „Nunta în Bucovina”, o idee mai veche a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, întreruptă de pandemie, s-a meterializat, iar imaginile de la „nuntă” sunt desprinse parcă dintr-o poveste de odinioară.

Proiectul a însemnat zeci de ore de filmare, pe timp de zi, si, evident, de noapte, cu o întreagă echipă de filmare, cu zeci de nuntași, cu nași și druște, exact ca la nunțile de demult.

Acest proiect a fost făcut de Consiliul Județean Suceava, în parteneriat cu localitățile Botoșana și Cacica și a fost lansat în comuna Cacica pe imașul Rodinii, acolo unde a fost lansată și prima ediție a „Jocului  pe Toloacă”.

În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea CD-ului cu strigături ale lui Gheorghe Flutur care a fost prezentat în premieră. La manifestările menite să promoveze Bucovina a luat parte și șeful administrației județene care a venit îmbrăcat într-un impecabil costum popular, alături de soția sa, interpreta de muzică populară, Ana Ilca Mureșan.

Filmul „Nuntă în Bucovina” are o oră și jumătate, acesta fiind realizat anul trecut în localitățile Botoșana și Pârteștii de Sus, iar pe ecranul amplasat pe toloaca de la Pârteștii de Sus fiind prezentată doar o secvență de 27 de minute. Gheorghe Flutur a spus că vrea ca această nuntă să fie școală pentru tineri pe care i-a încurajat să facă nunți adevărate nu kitch-uri ca în prezent.

„Dragii mei, sincer am ținut și țin foarte mult la acest proiect și vă îndemn pe voi tinerii și vă ameninț astăzi că vă lansez un CD cu strigături pentru jocul pe toloaca de la Pârtești. O să-l auziți în premieră. Vă îndemn să promovați în continuare autenticul și frumosul. Anul trecut, în pandemie, am reușit cu gospodarii de la Botoșana, satul meu natal, și din Pârtești – Cacica,  să filmăm «Nunta în Bucovina». O să vedeți o secvență de 30 de minute pe ecran. Filmul are o oră și jumătate. Să nu se teamă cei cărora nu le plac obiceiurile.  Nu am nici un rol în această nuntă. Am avut rolul de a veni cu ideea și mi-o fost drag și voi face de fiecare dată acest lucru când promovez Bucovina. Însă mă încăpățânez să vă încurajez să faceți nunți adevărtate și nu kitchuri. Uitați-vă ce kitch-uri apar la nunțile noastre. Niște improvizații. Noi vrem nunta asta să vă fie școală”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Filmul prezintă toate etapele unei nunți de altădată, de la pețitul miresei, până la măsura pe care o iau neamurile mirelui și mirele la mireasă, dar și până la toată perioada cu mâncare la cazan și cu ajutorul care se practică aici în Bucovina.

„Apoi, nunta cu cununia la biserica frumoasă din lemn din Botoșana, toate obiceiurile vătăjeilor și a druștilor și să știți ceva de unde mi se trage. Am fost și eu unul din cei care au promovat la vremea mea aceste obiceiuri, un boț de humă de  aici din  Bucovina și am sis că, dacă Dumnezeu mi-a dat posibilitatea să fac ceva, o fac cu drag. O să vedeți obiceiuri de care ați uitat, încinsul, copiii neamurilor mirelui de neamurile miresei și o să vedeți că se joacă toată noaptea la masă. Astea sunt lucruri care în altă parte în România nu o să le vedeți pentru că nu sunt. Sunt aici și dacă sunt aici nu e păcat să nu folosim ce avem? Am văzut că a început Călin Brăteanu spunând ceva emoționant despre Bucovina. Eu am lacrimi în ochi când încep să vorbesc de Bucovina și unde mai ales aici pe toloaca de la Rodină. Uitați aici, pârteșteni,  botoșaneni,  cei din  Soloneț. Asta este Bucovina noastră dragă. Uitați-vă cei din zona Rădăuțiului au venit, de la Fălticeni, Rîșca. Vă mulțumesc. Dăm drumul la «Jocul  pe toloacă». Țineți minte că ardelenii au «Jocul de la șură». Noi vreme prima ediție a «Jocului pe toloacă» să-i dăm drumul în ziua de Sfînta Maria Mare, la Pârteștii de Sus, pe această toloacă”, a spus emoționat Gheorghe Flutur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.