Simplificarea filosofiei nu este grea, atâta timp cât înțelegem că această transformare este o necesitate.

Dragos HutuleacDacă nu reușim acest lucru, filosofia nu mai are nicio utilitate; dacă nu este înțeleasă, nu aduce niciun folos comunității… și atunci comunitatea de ce să aibe nevoie de dânsa? Prin simplificare, nu înțelegem prostituarea filosofiei! Nu înseamnă că punem „Metafizica” pe muzica lui Salam, ci înseamnă să-l facem pe Aristotel mai cunoscut decât individul amintit. Putem face asta dacă filosofii coboară în stradă și își adaptează discursul posibilității de înțelegere a cartierului, a orașului, a cetății.

În momentul de față este o datorie a creatorilor de filosofie să vorbească pe limba celor mulți, deoarece istoria ne-a dovedit de-a lungul timpului că cei mulți contează. Ei sunt cei care construiesc societatea și mi se pare cu adevărat util să o construiască ținând cont de valorile pe care filosofia le promovează. Dacă se va reuși acest lucru, când vom spune că ne ocupăm de filosofie, nu vom mai vedea milă sau surprindere în ochii celorlalți, ci admirație. Prin folosirea unui limbaj filosofic accesibil, aducem filosofia în viața și casa oamenilor obișnuiți. Astfel vom demonstra că este o disciplină utilă în toate aspectele vieții.

Societatea contemporană trebuie să se împace cu filosofia. Cele două nu sunt certate, doar că nu mai depind una de alta. Probabil din acest motiv societatea se dezvoltă oarecum haotic, în timp ce filosofia bate pasul pe loc. Ele au mers mână în mână secole de-a rândul. Abstractizarea excesivă a celei din urmă a îndepărtat-o de rostul ei suprem, acela de a fi în slujba umanității, oferind mereu cele mai optime explicații și alternative de dezvoltare pentru om, implicit societate. Prin elevarea peste măsură a filosofiei, aceasta a fost trecută din slujba cetății, pe persoană fizică. Așa că nu a mai reprezentat interes pentru cei mulți, fiind pusă la discreția unor persoane care poate i-au înțeles rostul, dar nu au știut cum să-i confere o utilitate publică.

Lumea sec. XXI are nevoie de filosofie pentru a se construi pe sine în concordanță cu valorile sale interioare cele mai profunde. Altfel, viitorul ei nu va avea o bază solidă și se poate prăbuși oricând sub greutatea celor peste șapte miliarde de oameni, cu peste șapte miliarde de concepții. Folosindu-se de instrumentele puse la dispozitie de gândirea filosofică, societatea va reuși să aibă o viziune clară și coerentă asupra viitorului său. Asta pentru că una din calitățile cele mai mari ale filosofiei este aceea că oferă o perspectivă globală și sistemică asupra lumii, cu toate provocările pe care lumea le ridică sec. XXI-lea. Din acest punct de vedere, filosofia reprezintă o garanție a echilibrului, într-o lume a extremelor. Adică poate trasa niște coordonate existențiale care să armonizeze diferențele de natură conflictuală generate de religie, viziune politică, tradiții, etc. și le poate aduce la un numitor comun făra a le afecta individualitatea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.