Camera de Conturi Suceava a făcut publice câteva informații, cel puțin interesante, despre unele dintre primăriile din județ.

Se pare că acestea au acordat sume importante de bani drept fonduri nerambursabile, în special pentru susținerea cultelor.

Din controalele efectuate de instutiția competentă reiese că mai multe administrații locale din județ au făcut plăți ilegale în anul 2014 și pentru finanțarea cheltuielilor asociațiilor sportive. În total, aceste plăți cumulează nu mai puțin de 50.000 de lei, găsite ca și cheltuieli nejustificate în primăriile mai multor localități, printre care Gura Humorului și Milișăuți, dar și Ciocănești sau Slatina. Aceste cheltuieli nu au fost regăsite în niciun contract de sponsorizare sau finanțare nerambursabilă, drept pentru care ele sunt ilegale.

Dar aceasta nu este singura cheltuială pentru care primăriile în cauza au fost controlate. Suma de 102.000 de lei a fost, de asemenea, asigurată de unele primării sucevene pentru susținerea cultelor. Aceste finanțări au la bază contracte de finanțare nerambursabilă, însă tranșele de alocare a banilor nu au fost respectate, conform prevederilor legale.

Așa cum se arată în comunicatul instituției, abaterile cauzatoare de prejudiciu au fost determinate de o activitate neaprobată de regulamentul ce stabilește condițiile și procedurile de acordare a acestor finanțări nerambursabile. Practic, prin acordare de fonduri unor entități care nu subscriau categoriilor ce putea fi finanțate din bugetele locale, prejudiciul adus statului, dar mai ales comunităților în cauză, se ridică la peste 170.000 de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, finanţările nerambursabile se acordă, pe bază de proiecte, din fondurile publice pentru activităţi non‑profit de interes local. Beneficiari ai finanţărilor nerambursabile sunt persoanele fizice sau juridice fără scop patrimonial, inclusiv asociaţiile, fundaţiile sau cultele religioase. Totuși, fără baza documentației necesare pentru acordarea acestor fonduri, acțiunile întreprinse de administrațiile locale sunt nelegale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.