O mână de oameni, mereu aceiaşi, se pare că au acces exclusiv la contractele de lucrări și la serviciile atribuite direct sau prin licitaţie de către administraţia locală din comuna Frumosu.
Dacă ne referim la firme de construcții sau la firme care dețin utilaje folosite în infrastructura rutieră, regula se aplică într-o proporție semnificativă în comuna Frumosu.
Exemplul concret vine de la o firmă înființată în anul 2017, care a reușit să fie stăpână pe un procent considerabil din lucrările care s-au realizat în această localitate.
Fie că a fost vorba despre achiziționarea de bănci de lemn, de stații de autobuz, de fântână sau căsuțe de lemn, la această firmă le-a găsit Primăria Frumosu pe toate.
Tot această firmă s-a ocupat și de reabilitarea și modernizarea dispensarului uman, de echipamentele de la terenul de joacă, de lucrările de pavare pentru muzeul comunei, de schimbatul acoperișului la clădiri, de săpat șanțuri și de balustrade.
Toate le-a făcut o firmă care în anul 2018 avea UN SINGUR angajat, administratorul acesteia fiind o femeie.
Sigur că, dacă lucrările au fost atribuite legal, este abolut lăudabil faptul că primarul lucrează cu firme locale.
O altă firmă cu sediul în comuna Sadova, înființată la finalul anului 2016, întâmplător sau nu, a încasat de la Primăria Frumosu, de când este Constantin Buga primar, pentru că înainte nu a avut nicun contract, undeva la 1 miliard 700 de milioane de lei vechi, fiind preferată și aleasă de foarte multe ori.
În mod cert, cu această sumă, Primăria și-ar fi achiziționat, chiar și în rate, un utilaj pentru a nu mai da banii pe închirieri.
Această firmă a înregistrat pierderi în anul 2016, și-a revenit în anul 2017, iar din anul 2018 este preferata Primăriei Frumosu și pare că prosperă.
Licitație, cel puțin dubioasă, la aceeași Primărie
Modul în care s-a parafat o licitație publică în comuna Frumosu ridică multe semne de întrebare.
Mai multe persoane contestă legalitatea procedurii de licitație organizată pentru vinderea a 10 ari fânaț și 2 arabili, proprietate a Primăriei comunei Frumosu.
Oamenii care de zeci de ani plăteau arendă pentru acel pământ au câștigat licitația, au plătit suma de bani ce i se cuvenea Primăriei, li s-a încheiat proces verbal de câștigător, iar lucrurile păreau că fac parte dintr-o administrație normală, însă n-a fost așa.
Primăria a anunțat ulterior familia că, de fapt, s-a produs o greșeală, iar suprafața pe care a licitat-o, a câștigat-o și a plătit-o nu este cea de care avea ea nevoie, ci alta. Mai mult decât atât, Primăria a înapoiat banii familiei câștigătoare, iar primarul Constantin Buga a făcut, verbal, promisiunea că greșeala se va remedia.
În fapt, la a doua licitație, care a fost în plic, Primăria schimbă suprafețele de teren, iar regulile jocului nu mai par obligatorii.
Astfel, plicurile depuse de participanți nu au fost contrasemnate de fiecare în parte, nu există siguranța că au fost sigilate și ștampilate, suma cu care a câștigat această licitație o altă persoană din sat fiind, de asemenea, cel puțin dubioasă.
Pe adresa redacției a ajuns și o înregistrare cu o parte a angajaților din Primărie, care comentează acest subiect. Vom reda, pentru început, doar stenograma cu unul dintre angajați.
Cetățean: „Și, vi se pare normal cum ați procedat”?
Angajat: „Nu, nu este corect ce se întâmplă, dar dumneavoastră ați stabilit cu primarul, verbal, că vă ajută”.
Cetățean: „Și este bine așa cum a procedat?”
Angajat: „Nu, nu este, dar eu nu știu ce să vă spun. Eu nu am nicio vină”.
Cetățean: „Când am vorbit la telefon ne-ați spus că blocați licitația. De ce nu ați facut-o?”
Angajat: „Pentru că a fost sunată doamna jurist, i-au fost date toate detaliile și s-a ajuns la concluzia că licitația este legală. Nouă ne-a pus hârtiile în față și asta a fost tot”.
SuceavaLive cere public instituțiilor abilitate să se autosesizeze în cazul acestei licitații, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată când ziarul nostru a adus în spațiul public astfel de informații.
Până atunci, în comuna Frumosu, unii primesc terenuri și lucrări preferential, iar altora li se ia și terenul pentru care, de 60 de ani plăteau arendă, doar din dorința de a se demonstra cine este „șeful” peste toată comuna.
Lasa un raspuns