Cei 26 de eroi ai Armatei României căzuţi la datorie în teatrele de operaţii, au fost comemoraţi miercuri, 11 noiembrie, cu prilejul sărbătoririi „Zilei Veteranilor”, prin servicii religioase şi ceremonii militare organizate la mormintele acestora şi la monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români.

Între aceștia se numără și militarul Ioan Grosaru, ucis în urmă cu opt ani în teatrul de operații din Irak.

Ca în fiecare an, la mormântul sublocotenetului post-mortem a  avut loc un ceremonial militar și religios, la care au participat oameni din sat, camarazi de armată, dar şi rudele eroului.

Invitaţii speciali din acest an au fost  reprezentanții Centrului Militar Județean,  elevii de la Liceul Militar din Câmpulung Moldovenesc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu, precum şi fostul  prefect al judeţului Suceava, Florin Sinescu. A fost prezent și Vasile Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei „Cultul Eroilor”.

Primarul comunei, Gheorghe Fron, ne-a declarat că a încercat de-a lungul anilor să valorifice tot ce a lăsat acest erou în urmă.

„Noi suntem mândri că Ionică al nostru ne-a lăsat foarte multe capodopere, poezii, dar și foarte multe cărți pe care ni le-a lăsat. O parte dintre ele, noi le-am editat și vom face tot ce este posibil ca numele eroului nostru să fie pomenit și auzit pe toate meridianele lumii” a declarat Gheorghe Fron.

Alexandru Rădulescu i-a felicitat atât pe apropiații eroului, cât și pe cei care au organizat acest eveniment.

„Astăzi participăm la omagierea celor care au fost, probabil, cei mai buni dintre semenii noștri. Când asistăm la un adevărat asalt la valorile noastre spirituale, când asistăm la încercări de a se crea noi mituri și eroi, avem cu atât mai mult obligația de a ne manifesta mulțumirea și recunoștința către cei care sunt adevărații noștri eroi”, a spus Rădulescu.

„Vreau să le mulțumesc din inimă celor care ne-au ajutat pe noi, cei de la Asociaţia <Cultul Eroilor>. Vreau să îi mulțumesc în mod deosebit și domnului primar pentru tot sprijinul. De aici, de la mormântul acestui erou, le transmit condoleanțe și tinerilor care au murit în Clubul Colectiv”, a conchis Davidel.

Fostul prefect al județului Suceava, Florin Sinescu și-a început discursul citându-l pe părintele Arsenie Boca care spunea că „oameni sunt mulți, dar OM, din când în când, câte unul”.

„Ne aflăm astăzi la căpătâiul unui adevărat OM,  care s-a jertfit pentru țară. Alături de el, după anul 2004 sunt încă 25 de suflete la căpătâiul cărora astăzi se sărbătorește aceasă slujbă. Sperăm ca jertfa eroului Grosaru să nu fie în zadar. Voi, cei mai tineri s-aveți puterea ca în fiecare an, pe 21 septembrie, să fim împreună, să-l comemorăm pe eroul nostru, eroul Sucevei și al României de care suntem mândri”, a spus Florin Sinescu.

Iaon Grosaru, caporal în Batalionul Mircea din Timişoara, a căzut la datorie departe de ţară, în lupta pentru apărarea altora. În timpul misiunii de patrulare în sudul Iraqului, transportorul amfibiu blindat, în care se afla militarul român, a fost distrus de o mină antitanc. Răniţi uşor, membrii echipajului au reuşit să se salveze. Din nenorocire, caporalul Ion Grosaru n-a mai apucat să iasă din transportor, fiind ucis de explozia muniţiei de la bord.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.