Balul Gospodarilor din comuna suceveană Poiana Stampei, a reușit să reunească sute de oameni îmbrăcați în straie populare și cu multă voie bună  în suflete, iar, ca totul să fie ca la carte, și organizatorii acestui eveniment au fost extrem de atenți la detalii.

Pentru că se apropie 8 Martie, fiecare doamnă a primit câte o floareAstfel, fiecare doamnă care a intrat  în Casa de Cultură, a primit din partea primarului acestei comune, Viluț Mezdrea, câte un trandafir, iar fiecare bărbat a primit câte un mărțișor. Participanții au fost invitați mai apoi să facă câte o fotografie, pe care au primit-o până dimineață.

După ce au fost respectate aceste momente și după ce au venit toți localnicii înscriși pe liste, cu câteva săptămâni înainte, a început petrecerea. Cele mai așteptate momente au fost cele în care, pe scena Casei de Cultură, au urcat Laura Olteanu și Cristian Pomohaci, fiecare dintre ei, reușind să scoată lumea de la mese pe ringul de dans.

 

Cristian Pomohaci: „Sunt prea sărac în cuvinte pentru a descrie ce am simțit la Poiana Stampei”

După ce și-a încheiat programul artistic, preotul Cristian Pomohaci ne-a mărturisit că, dragostea cu care a fost primit aici îl face să nu uite prea curând seara de la Poiana Stampei.

Cristian Pomohaci, cel mai așteptat invitat de la Balul Gospodarilor„Am simțit un colț din cer, aici în Bucovina. M-am văzut înconjurat de oameni atât de frumoși îmbrăcați și ne-am adus aminte de copilăria mea. Trebuie să vă mărturisesc că în urmă cu șapte ani, biserica din satul în care slujesc eu a ars în data de 15 august. De atunci ne străduim să o reconstruim. Sunt paroh într-un sat cu șase oameni, care încearcă să reconstruiască un nou lăcaș. Astfel, cred că dorul de a face o biserică s-a împreunat undeva mai sus de înălțimile  inimilor. Să știți că eu nu cânt la petreceri, de 17 ani. Primarul de aici, a avut atât de mult bun simț încât, a venit la biserica unde slujesc și mi-a explicat că va fi un bal al gospodarilor, în care vor fi cinstiți cei mai vrednici oameni ai satului și că toți acești oameni trăiesc cu frica lui Dumnezeu. După ce am vazut ce oameni am găsit aici, am mulțumit lui Dumnezeu, iar din punctul meu de vedere, n-a fost un bal, ci a fost o vecernie de bucurie”, a declarat, după spectacol, părintele Cristian Pomohaci.

 

Laura Olteanu, impresionată de căldura oamenilor de aici

Totodată, interpreta de muzică populară, Laura Olteanu, a declarat pentru SuceavaLive că, primul lucru care îl admiră la acești oameni este unitatea.

Laura Olteanu, pentru prima dată, la Poiana Stampei„Sunt pentru prima dată la Poiana Stampei și sper să îmi fie de bun augur. Am rămas plăcut impresionată de ce s-a reușit în această comună. Am bănuit că va fi voie bună, dans, dar nu m-am așteptat la un asemenea public. Le doresc oamenilor de aici să păstreze în continuare tradiția și felicit organizatorii pentru acest bal de excepție”, a spus Laura Olteanu.

 

Cei mai vrednici gospodari, premiați

Pe lângă faptul că, toți participanții la acest bal au primit diplome de participare și fotografiile pe care le-au făcut la începutul petrecerii, Iacob Pentelescu, președintele asociației „Măgura Mare”, a oferit mai multe premii speciale. Astfel, cei cu mențiune au primit câte un sac de sare și o furcă, cei cu mențiune specială au primit o găleată, un lanț și o pungă de făină de mălai.  Celor care au câștigat premiul trei, le-au fost oferite o roabă și un sac de tărâțe, celor cu locul doi o roabă și un sac de grăunțe, iar marele premiu a constat într-o mulgătoare electrică și a fost câștigat de Bogdan Donisă.

 

Viluț Mezdrea, principalul „vinovat” de reușita acestui eveniment

Cristian Pomohaci „A fi OM e lucru mare”Edilul comunei Poiana Stampei este cel care încearcă de fiecare dată să promoveze tot ce are mai frumos această comună. Poate de aceea, nu e de mirare faptul că, Poiana Stampei este una dintre cele mai promovate comune, mai ales atunci când vine vorba de cultură. La fel ca și ceilalți localnici, și edilul a renunțat pentru o seară la costumul elegant, pentru un costum popular.

„Cred că și acest costum popular poate fi considerat costum de edil, mai ales în aceste momente în care comunitatea se alătură inițiativei mele. Am vrut să simt ce înseamnă Bucovina, ce înseamnă frumosul. Nu întâmplător, în această seară ne bucurăm de prezența a trei sute de persoane, îmbrăcate în costum popular, iar asta nu poate decât să mă bucure. Pentru că se merge tot mai mult pe vocea poporului, iar mai multe persoane au venit la mine la birou și mi-au spus că își doresc ca părintele Pomohaci să fie în această seară deosebită, în mijlocul nostru. Le mulțumesc tuturor localnicilor că au venit aici, au dat dovadă de buni gospodari, iar asta nu poate decât să mă facă să mă mândresc cu ei. Vreau să îi asigur de tot respectul meu și să le transmit că voi încerca să îi reprezint, în continuare, la același nivel”, a declarat pentru SuceavaLive, edilul comunei, Viluț Mezdrea.

Balul Gospodarilor de la Poiana Stampei a durat până dimineața în zori, iar localnicii au petrecut cum au știut ei mai bine, mai ales că în scurt timp va începe și Postul Mare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.