Florin Cîţu este premierul desemnat să formeze un nou Guvern. Prin alegerea lui, se forţează alegerile anticipate, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu. Florin Cîţu are zece zile la dispoziţie să-şi formeze echipa. Potrivit unor surse, formula Guvernului rămâne neschimbată, cu excepţia portofoliului de la Finanţe. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Am decis să desemnez pentru poziţia de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîţu, actualmente ministrul Finanţelor Publice.

Klaus Iohannis a respectat decizia CCR şi a făcut altă nominalizare în locul lui Ludovic Orban. Absent la consultările de la Palatul Cotroceni, Florin Cîţu a primit vestea cu o ploaie de mulţumiri.

Florin Cîţu, premierul desemnat al României: Aş vrea să mulţumesc domnului preşedinte Klaus Iohannnis. Vreau să mulţumesc domnului preşedinte PNL, Ludovic Orban. În cel mai scurt timp voi înainta Parlamentului programul de guvernare şi echipa

Prin desemnarea lui Cîţu, preşedintele pare că forţează alegerile anticipate dorite de liberali.

Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal: Voi recomanda partidului să acţioneze în conformitate cu prevederile Constituţiei.

Social-democraţii consideră nominalizarea o glumă şi anunţă că nu vor susţine noul guvern.

PSD ia în calcul o nouă sesizare a Curţii Constituţionale pe motiv că propunerea făcută de preşedinte nu ar putea fi susţinută de o majoritate parlamentară. Totuşi, liberalii se pregătesc de negocieri.

Victor Ponta, preşedintele Pro România: Cu domnul Orban nu aveam ce să discut pentru că îl cunosc şi nu i-aş da nici maşina să mi-o parcheze. În rest, sunt om politic şi am obligaţia să discut cu oameni care fac parte din alte partide

Nici USR nu oferă un cec în alb liberalilor. Liderii formaţiunii anunţă că sunt deschişi la negocieri.

Între timp, Florin Cîţu trebuie să prezinte un program de guvernare şi o echipă de miniştri. După audierile în comisii, urmează votul de învestitură. Potrivit unor surse, liberalii vor merge pe aceeaşi formulă guvernamentală, cu excepţia portofoliului de la Finanţe, care ar putea fi preluat de deputatul PNL Lucian Heiuş.

În cazul în care Guvernul Cîţu nu va fi votat, atunci continuă calendarul pentru anticipate.

Sursa: Observator

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.