Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, anunță un parteneriat cu Ministerul Culturii și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare”. Proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare” este parte din „Programul Ștefanian” al Consiliului Județean Suceava. ”Drumul lui Ștefan cel Mare” este un traseu turistic care include ctitorii din perioada Marelui Voievod, atât din România cât și din Republica Moldova și Ucraina. Este vorba despre 34 de mănăstiri și biserici domnești și boierești, 13 cetăți și șase curți domnești. Ruta este o bună oportunitate de conștientizare și de promovare a unei părți importante din inestimabila moștenire pe care ne-a lăsat-o Marele Voievod. Prin acest parteneriat cu cele două ministere se dorește, pe de o parte, atragerea de fonduri pentru reabilitarea acestor obiective, cât și pentru promovarea și organizarea traseului, respectiv amenajarea de parcări, indicatoare, marcaje, asigurarea utilităților pe traseele care duc la obiectivele menționate. Am discutat despre stadiul acestui parteneriat cu ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, și cu ocazia întâlnirii de sâmbătă de la Mănăstirea Sucevița, unde au fost inaugurate lucrările de restaurare a picturilor murale din interiorul Bisericii, lucrări finanțate prin Programul Național de Restaurare. Lucrările au fost începute în anul 2000, iar valoarea investiției este de peste 4 milioane de lei.

Procesul de restaurare a durat timp de 20 de ani. Proiectul s-ar fi putut finaliza în 10 ani, însă timpul s-a dublat ca urmare a alocărilor deficitare prin Programul Național de Restaurare”, a declarat Flutur.

El a arătat că lucrările și finanțările prin Programul Național de Restaurare se desfășoară într-un ritm corespunzător în ultima perioadă și ca urmare în octombrie 2020 este prevăzută finalizarea lucrărilor de restaurare a picturii murale din interiorul și exteriorul Bisericii Sf. Nicolae din Bălinești. Lucrările la acest lăcaș de cult au început în 2006, fiind alocate peste trei milioane de lei. ”Și mai am o veste bună, în curând vor fi reluate lucrările de restaurare la Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Reuseni, ultima ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare. Aici s-au făcut lucrări de restaurare de arhitectură, urmând să fie realizate lucrări de protecție perimetrală, drenaje, dar și restaurarea clopotniței”, a mai spus Gheorghe Flutur.

2 Responses

  1. Stefan_cel_Mic

    Dar ceva cu „Drumul Oaselor Bu_kovid_ale>300”,n-ar merge,Herr Ghitza?
    E mai pragmatic și mai pe profilul dumitale,cu șanse mari de a fi omologat și recunoscut de către public,mai scurt,mai expeditiv,mai eftin… Deoare ce ați lucrat mult la chestia asta,puteți să introduceți în organismele de conducere ,în afară de dumneata,desigur,pe domnii Râmbu,Macovei,pe doamna Zorescu care te-a făcut medic,ba chiar și o selecție din rudele celor inmormântați expeditiv,cu jandarmii,cu cheltuială puțină,cum i-a prins vremea… Pe un traseu plecând de la SJU Suceava,pe la spitalul vechi,pe la clădirea in care iți faci dumneata veacul,monument istoric clasat,acușica va dobândi și stema imperială,apoi pe la alte ctitorii de-ale voastre,direct la „Pacea”…Poate și o buclă pe la sediul PNL,cu săgeata in bernă,de unde a pornit tot,ca concepție și ca ideologie a disprețului față de om,nu?
    Pentru că proiectul acesta al dumitale,ca și altele care au avut același succes,nu are cum să se realizeze vreodată,stii dumneata prea bine… Iată un caz didactic,ba chiar pedagogic,spre comparație,ca să știe lumea ce poame sunteți:
    In 2017,in mandatul dumitale gaunos și mincinos,muzeul Bucovinei, care este un fel de feudă cu care s-a intabulat prepusul dumitale Ursu,a mai inițiat un proiect avându-l in centru pe Stefan cel Mare,iată cum: intitulat pompos „ Stefan cel Mare din istorie în veșnicie”,expoziție în care,înafară de contrafacerea penală a unei spade despre care ati pretins,până la darea in vileag și escamatorea rapidă a obiectului,că este identică cu cea aflată la Istanbul,la muzeul Topkapî,trebuiau să mai fie expuse două tunuri din vremea lui Stefan cel Mare,aflate în custodia unui muzeu din R.Moldova,exponate de care basarabenii aveau grijă ca de ochii din cap,perlele coroanei ,la fel ca și o cinstită copie a spadei aflate la Istanbul,despre care prim-ministrul din vremea aceea,de la Chisinău,a marturisit că dormea cu ea,cu copia,adică,la cap,să nu le-o fure hoții… Când să expună tunurile,ce să vezi,iese mătăhălosul manager-merceolog ,domnul Ursu,și declară senin că nu poate aduce tunurile din vina guvernului român,al ciumei roșii,desigur,deoarece există o reglementare care interzice importul de armament(!!!) din state non-UE…Altfel,el făcuse totul,ca să zicem așa,tunurile erau plesnite imagistic,generos,pe două pagini în catalogul expoziției citate,ca și spada,cu detalii,cu explicații care ar putea figura și acum intr-un rechizitoriu… Că ce era,de fapt? Astfel de exponate,conform unor practici universal recunoscute și consacrate in documente de drept internațional public,nu se scot din țările din care provin altfel decât în baza unor proceduri foarte stricte,asigurate pe sume astronomice,supravegheate,garantate impotriva tuturor amenințărilor,inclusiv impotriva CONTRAFACERILOR…Fiind de același neam cu noi,văzând basarabenii ce s-a intamplat cu „spada”,dezinvoltura cu care un simbol al perioadei de glorie a istoriei Moldovei a putut fi falsificat fără ezitare,au pretins garanții și sume de asigurare mari,proceduri,pe care domnul Ursu nu le putea onora în veci,cu toate pilele sale de la INP&CJ al PDL Suceava…Așa ca a mutat mortul pe Academiei,cele două tunuri din secolul al XV-lea erau,de fapt,armament care nu putea fi importat dintr-o țară non-UE…
    Săracă țară a Moldovei…
    E,și acuma să revenim la oile noastre,cele cu care scrii dumneata pe dealuri diferite fantezii politico-eroice: Deci,cum ar fi acceptat ocupantul rutean să treacă „drumul” dumitale prin moșiile lui Stefan cel Mare cărora ei le-au schimbat toate atributele originare,până și crucile din cimitirele,cele care mai există,ici-colo? Ce alte realizări comparabile ai mai putea invoca dumneata,când nu ai reușit să miști un pai în apărarea limbii românilor din zona ocupată? Malăncile și caprele pe care ți le trimite Iwan pe la diferite paranghelii din fața clădirii administrative in care te-ai aciuat? Poate trenul „rapid” cu care urma să ajungem la Cernăuți in două ore,cu care te-ai lăudat, până te-a trezit același Iwan, care a declarat că „partea ukraineană nu are interes față de așa proiect” ?
    Dar secțiunea basarabeană a „drumului” lui Stefan cel Mare,pe unde va trece? O luați,mai întâi,la stânga (nomen odiosa…) ,pe la Vaslui,pe la Curtea Domnească unde ați „găsit” spada identică,„pracitc,sora geamănă” a celei de la Istanbul? Cum v-ați înțeles cu Dodon,Stefan cel Mare este domnitor moldovean,bukowinean sau român? Cum e în acte?
    Pentru orice om care nu are creierii înfierbântați de doctrina „populară” nemțească,aceste planuri ale dumitale,niciodată duse până la capăt,rămase doar la nivel propagandistic,adeseori,fanteziste,penibile,gaunoase, reprezintă singurele mari investiții făcute de dumneata, pornite și consolidate cu utilajul favorit: lopata de mâncat kkt și de pozat în jurnalele închinate,pe bani puțini,ca la proștii săraci ,inclusiv cu duhul…Și casca… Și basca… Și masca cu inscripția A7…
    JaWohl!

    Răspunde
  2. Stefan_cel_Mic

    P.S.
    Și cizmele de cauciuc,bineînțeles,cf.cerința formulată de dvs.,iubit Conducator de atelaj,într-un mesaj către vulg,în sensul că dați-mi cizme de cauciuc,că nu mai pot sta,să fac ceva,autostradă,uliță,ce-o fi!

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.