Miercuri, 4 martie, în Sala „Ștefan cel Mare“ din cadrul Consiliului Județean Suceava a avut loc o întâlnire la care au participat structurile din teritoriu ale Ministerului Agriculturii (APIA, AFIR, Direcția Agricolă), Oficiul Județean de Cadastru, Direcția Sanitar-Veterinară, fermieri din domeniul vegetal și zootehnic precum și secretarii localităților din județul Suceava.

Tema principală care a fost abordată s-a referit la  demararea sesiunii de depunere a cererilor pentru acordarea subvențiilor pentru fermieri. 

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost și el prezent la această întâlnire și a ridicat o serie de probleme din cauza cărora fermierii ajung să fie penalizați.

„ Știți ce înseamnă să dai banii înapoi, din cauza unei greșeli? Pentru că nu au dus o hârtie, pentru că animalele nu sunt în baza de date, că veterinarul nu i-a dat o adeverință și așa mai departe. Anual, în județul Suceava, intră 67 de milioane de euro, bani proveniți din  subvenție, iar noi trebuie să atragem fondurile. Nouă ne lipsește consultanța și buna comunicare a Camerei Agricole care să ne învețe unde greșim”, a transmis președintele CJ.

Flutur a subliniat că banii din aceste subvenții ar trebui să fie folosiți în investiți, pentru că altfel, APIA nu devine decât un poștaș care duce plicul cu bani  fermierilor.

„Mă gândesc foarte serios să ne vedem mai des și să încercăm să convingem oamenii să investească eficient și inteligent. Dacă ne vom duce cu subvențiile și vom cununa, nu va fi în regulă. Eu sunt omul care a încurajat foarte mult înființarea unor fabrici de lapte în județul Suceava, iar astăzi văd că sunt de vânzare și trebuie să vedem ce putem face în acest sens”, a mai spus Flutur.

Flutur a cerut ca oamenii să fie informați de ce sunt penalizați, de ce li se taie subvenția, pentru ca situațiile să nu se repete.  Pentru asta le-a cerut instituțiilor să intensifice campaniile de comunicare.

„Cât de des vă întâlniți cu fermierii? Eu v-aș plăti în funcție de câte cereri la plată există. Să vedeți atunci cum ați fugi pe ulițe să vedeți dacă și-au luat oamenii subvenția! Când am fost ministru am optat ca dumneavoastră să primiți și sporuri pentru accesarea fondurilor europene, dar vreau să ne facem treaba așa cum trebuie”, a mai transmis Gheorghe Flutur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.