Liderul PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, cere Guvernului USL să nu taie banii pentru naveta elevilor. Acesta susţine că dacă se va lua măsură diminuării fondurilor pentru abonamente, vor fi afectaţi 170 de mii de copii din toată ţara, din care 7 mii sunt din judeţul Suceava.

Președintele Partidului Democrat Liberal Suceava explică faptul că măsura prin care Guvernul Ponta încearcă să economisească bani la bugetul de stat pune în dificultate elevii din toată țara, cu precădere pe cei din județul Suceava. „Atrag atenţia guvernanţilor USL că judeţul Suceava, cu un relief muntos în mare parte, are localităţile dispersate, copiii fiind obligaţi să parcurgă distanţe mari până la şcoală. Măsura necugetată a Guvernului afectează multe familii cu copii şcolari. Dacă Guvernul USL are un minim respect pentru educaţie, pentru copiii care merg la şcoală şi pentru familiile acestora, trebuie să renunţe la ciuntirea fondurilor pentru navetă”, declară senatorul Gheorghe Flutur.

Tot el spune că măsura reducerii fondurilor pentru navetă ar creşte riscul de abandon şcolar. Mai mult, Flutur afrimă faptul că, prin tăierea fondurilor pentru navetă, Guvernul încalcă Legea Educaţiei Naţionale, care prevede că elevilor care fac naveta li se decontează banii de transport.

Un proiect de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor arată faptul că sumele pentru naveta școlară vor fi plafonate. Astfel că,  elevii care fac naveta la școală pe o distanță de 3 kilometri vor primi cel mult 26 de lei lunar. În prezent, la o navetă de 3 kilometri, tarifele abonamentelor școlare variază între 15 lei si 166 de lei lunar, în funcție de transportator. Pentru navetele școlare pe distanțe mai mari de 3 kilometri, dar până în 50 de kilometri, suma de 26 de lei/abonament/lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru.

Legea Educației Naționle prevede, la articolul 84, aliniatul 3 că „elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.
Mai menționăm faptul că la nivelul județului Suceava există un număr de 7605 abonamente de elevi care trebuie decontate de Guvern, județul nostru fiind al doilea pe țară, după Prahova, care numără 9157 de abonamente.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.