Senatorul sucevean Gheorghe Flutur este de părere că pentru proiectele UE de dezvoltare a agriculturii este nevoie de realizarea cadastrului gratuit, de înfiinţarea unei bănci agricole care să asigure finanţarea în domeniu și de creşterea cofinanţării la cel putin 70%.

Flutur crede că dezvoltarea țării se poate face prin agricultură, iar Guvernul ar trebui să asculte vocea fermierilor, el atrăgând atenția că începând cu 2014, samsarii de terenuri agricole le vor cumpăra pe nimic.

„Lipsa cadastrului creează probleme şi îngreunează promovarea de proiecte cu finanţare europeană, iar în lipsa unei pieţe funciare, samsarii de terenuri le cumpără pe nimic. Vom cere Guvernului să se realizeze cadastrul cu fonduri ale Uniunii Europene”, a spus Flutur.

Liderul PDL a afirmat că proiectul pilot, iniţiat în guvernarea PDL, pentru realizarea cadastrului gratuit este oprit, în Suceava fiind două comune beneficiare ale acestui program. Senatorul PDL a mai spus că este important ca şi cofinanţarea proiectelor de dezvoltare a agriculturii să crească, de la 40 la sută, în prezent, la 70 la sută, întrucât beneficiarii acestor proiecte nu au banii necesari. Flutur consideră că este nevoie de înfiinţarea unor unităţi de tip cooperatist, după model francez, pentru preluarea produselor agricole de la micii fermieri.

„Va trebui ca Guvernul să audă vocea fermierilor, pentru că acum 70 la sută din produsele alimentare se importă. Agricultura României poate deveni însă motorul de dezvoltare a ţării”, a încheiat Flutur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.