Gheorghe Flutur a avut o întâlnire de lucru la Consiliul Județean Suceava pe teme ale cooperării transfrontaliere cu o delegație din Ucraina, din care au făcu parte Președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ioan Muntean și președintele Consiliului Regional Lvov, Oleksandr Hanushchyn.

Principalul subiect abordat de Gheorghe Flutur a fost continuarea și accentuarea demersurilor pentru realizarea drumului rapid pe coridorul nord-sud prin estul Carpaților, de la Baltică la Marea Neagră prin Lvov-Cernăuți-Siret-Suceava-Pașcani-Bacău-Focșani, continuare spre București.

Vom aborda toate căile și toate instrumentele financiare posibile, ne vom adresa instituțiilor europene pentru a obține fonduri, inclusiv prin mecanismele cooperării în Carpați”, a transmis Gheorghe Flutur.

Munții Carpați se întind pe teritoriul a șapte state, peste 50% fiind pe teritoriul României. Județul Suceava are cel mai mare sector românesc, cuprinzând 50 localități (2 municipii, 5 orașe, 43 comune) cu un număr de 156 sate și o populație de aproape 300.000 locuitori. Carpații ocupă aproximativ o treime din suprafața României, iar în județul Suceava, zonele montane ocupă 2/3 din suprafața județului.

La întâlnirea de lucru au participat specialiști în mai multe domenii de interes pe sectorul transfrontalier: infrastructură, patrimoniu cultural, sănătate, educație, turism, dotare ISU, primarul Ion Lungu precum și primari din localități de frontieră.

A fost o întâlnire foarte bună. Am propus realizarea de parteneriate și proiecte comune între localități din județul Suceava și din Ucraina, pentru a putea accesa fonduri. Ca noutate, pe lângă fondurile alocate proiectelor comune în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina 2014-2020, se pot accesa granturi acordate de Norvegia, Islanda și Liechtenstein. De săptămâna viitoare se va trece la activitatea pe grupuri de lucru”, a mai transmis Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.