Peste 60 de localități din județul Suceava sunt condamnate la subdezvoltare din cauza ratelor pe care trebuie să le plătească la proiectul Utilități și Mediu. Unele dintre ele, un exemplu fiind municipiul Câmpulung Moldovenesc, nebeneficiind de acest proiect.
Consilierul județean Ioan Bădeliță a subliniat că acest proiect nu este nimic altceva decât o piatră de moară pentru administrațiile locale .
„Cu Proiectul Utilități și Mediu nu este de glumă. Este o piatră de moară care stă agățată de comunitățile locale. Trebuie să încercăm să facem orice intervenție ca într-adevăr comunitățile locale să poată fi ajutate să scape de datorii. Acesta este un lucru urgent și care trebuie să fie în atenția fiecăruia dintre noi în fiecare zi”, a declarat consilierul județean Ioan Bădeliță.
Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a precizat că acest proiect este un dezastru pentru primăriile implicate, care nici măcar nu au beneficiat de gaz metan. Flutur a mai amintit că una dintre cele mai afectate primării este cea a municipiului Câmpulung Moldovesc.
„Problema este că noi trecem prea ușor peste această calamitate a județului Suceava: Utilități și Mediu. Pentru copiii noștri, trebuie să se știe că un împrumut de 81 de milioane de euro, la care am plătit 200 de milioane până acum și 80% din ei nici măcar nu au gaz metan . Trebuie să recunoaștem că a fost o catastrofă. Trebuie să ne aducem aminte că trebuie să gestionăm și proiectul Utilități și mediu. Puteam și eu să mă scutur, să fac trei conferințe pe zi și să arăt cu degetul către altcineva. Hai să strângem rândurile și, când mai vin oameni politici, miniștri pe la Sucevița, pe la Cârlibaba sau pe unde or mai veni, să-i convingem să facă plata pentru că de trei nu au dat niciun leu și primari cum e Negură, are de dat două milioane într-un an. Îmi spunea ieri: din 6, două trebuie să le dau la utilităâi și mediu, ce mă fac? Cum mă mai dezvolt?”, a explicat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
Pe de altă parte, președintele Flutur a subliniat că primarii nu ar trebui condamnați, ci ajutați să scape de datoria care le condamnă localitățile la subdezvoltare.
„Noi trebuie să găsim soluții și să nu îi condamnăm că țipă. Ei țipă pentru că îi doare. Acest proiect a fost unul foarte greu pentru ei. De unde să scoată ei venituri, nici măcar proiectul ăsta nu i-a rezolvat problema lui Negură. Am făcut eu, în primul mandat, un proiect cu Trans Gaz și le-am adus gaz metan la Câmpulung, deci nu pe utilități și mediu. Situația este foarte gravă! 61 de primării stau cu ochii-n lacrimi pentru că nu se pot dezvolta”, a conchis Flutur.
Lasa un raspuns