O delegație a județului Suceava condusă de președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur a fost prezentă timp de trei zile, începând de luni, într-o vizită de lucru în landul Landul Steiermark (Stiria) din Austria.
În prima zi a vizitei în landul Stiria, Gheorghe Flutur a fost primit oficial de președintele Parlamentului din Gratz, Gerhard Kurzmann, de viceguvernatorul regiunii, Michael Schickhofer, el având discuții și cu consulul onorific al României în Austria, Andreas Bardeau.
„Delegația din județul Suceava a avut discuții cu conducerea primăriei stațiunii turistice Fuerstenfeld. În cadrul acestor întâlniri am discutat despre dezvoltarea de parteneriate, pentru învățământul dual, pentru învățământul în domeniul gestionării stațiunilor turistice de schi și a celor cu ape termale. Trebuie spus că am găsit aici un respect foarte mare față de Bucovina. Ei știu foarte multe lucruri despre Bucovina și sunt optimist în deschiderea unor legături puternice așa, cum am făcut și cu regiunea Schwaben, din Germania”, a transmis Gheorghe Flutur. 
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța și cu directorul adjunct, Cristian Cocuz, au avut discuții și la Aeroportul din Graz în vederea găsirii de soluții pentru deschiderii unei curse Suceava-Graz.
„Nu poate fi o simplă coincidență faptul că, în timp ce discutam despre găsirea de soluții pentru deschiderea cursei Suceava-Graz, am primit vestea deschiderii cursei Suceava-Memmingen. Am discutat cu directorul Aeroportului din Graz, Gerhard Widmann, întâlnire la care a participat și un reprezentant al comunității românești din Graz care numără peste 2000 de bucovineni şi am făcut un apel și sucevenilor din Graz să sprijine autoritățile sucevene prin solicitări către operatori aerieni pentru a susține nevoia unei curse aeriene între Graz și Suceava. Urmează ca în perioada următoare să se perfecteze o serie de documente astfel încât să se deschidă această cursă aeriană între Bucovina și Stiria. Sunt încrezător că în scurt timp vom avea și o cursă Graz-Suceava”, a mai spus Flutur.
Reprezentanții  Județului Suceava și ai Landului austriac Stiria au discutat despre cooperarea în mai multe domenii de interes pentru cele două regiuni. În domeniul educației s-au abordat teme privind învățământul profesional și tehnic, învățământul dual și învățământul silvic și superior. La discuții au participat rectorul Universității Montane din Graz, Wilfried Eichlseder și responsabilul pentru relații internaționale al Universității din Graz, Mediha Ohranovic.
În ceea ce privește învățământul universitar s-a discutat, pe lângă mobilitatea pe programul Erasmus, și promovarea reciprocă a evenimentelor organizate de USV și universități din Stiria. Un alt subiect foarte interesant s-a referit și la o colaborare pe managementul riscurilor, privind prevenirea și combaterea dezastrelor.
În ceea ce privește silvicultura, subiectele de interes au fost legate de înființarea și dezvoltarea de pepiniere silvice, despre noile tehnologii în explotarea pădurilor astfel încât să se asigure protecția mediului, dar și despre valorificarea superioară a produselor din domeniul silvic. Totodată, participanții au evidențiat rolul clusterelor în care să fie integrate localități și administrații silvice.
În domeniul mediului de afaceri, tema de interes a fost industria alimentară, în special procesarea produselor micilor fermieri și valorificarea acestora în structurile turistice printr-un marketing adecvat, dar și despre construirea de case cu elemente din lemn. Totodată s-au purtat discuții și despre parcurile industriale care se vor dezvolta în Siret și Suceava și alte oportunități de investiții în județul Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.