Senatorul Gheorghe Flutur i-a adresat o interpelare ministrului Economiei, Varujan Vosganian, cu privire la finanțarea și graficul lucrărilor la magistrala de gaz metan Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei.

Teava gazSenatorul Gheorghe Flutur i-a adresat o interpelare ministrului Economiei, Varujan Vosganian, cu privire la finanțarea și graficul lucrărilor la magistrala de gaz metan Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei. Gazul metan urmează să alimenteze și centrala termică de cogenerare construită în Vatra Dornei. Tot Flutur solicită USL-ului să se implice efectiv pentru continuarea lucrărilor în vederea finalizării acestei investiții, extrem de necesară pentru o bună parte a județului Suceava. Reamintim că investiția este parte a proiectului „Suceava-Utilități și mediu la standarde europene”. „Folosit de PSD ca agent electoral în mai multe campanii, proiectul a împovărat bugetul a  61 de localități din județ, fără ca majoritatea dintre ele să fi avut cel mai mic beneficiu. Datoriile anuale se ridică de la sume de peste 150.000 Euro, cum ar fi Pojorâta, până la peste 1 milion de Euro, în cazul municipiului Vatra Dornei. Primăriile trebuie ajutate. Prin aducerea gazului metan în zonă, vor crește veniturile la bugetul local. Conectarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale permite dezvoltarea serviciilor, a infrastructurii turismului în mod special, creșterea atractivității localităților pentru potențialii investitori”, a declarat Flutur.

Reamintim faptul că în timpul mandatului de președinte al Consiliului Județean Suceava a lui Gheorghe Flutur,  în 2010, cu finanțare guvernamentală, s-au finalizat lucrările la conducta de gaz metan Frasin – Câmpulung Moldovenesc, iar în anul 2011 s-au  obținut fonduri în valoare de 26 milioane lei, pentru ca Transgaz să înceapă lucrările la tronsonul care a mai rămas până la Vatra Dornei.

În interpelare se arată, printre altele, că aducerea gazului metan până în Vatra Dornei are drept scop îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor, prin ameliorarea infrastructurii termice a unităților administrativ-teritoriale din zonă. „Gazul metan este așteptat de populație, iar mulți primari și agenți economici din zonă își leagă speranța de dezvoltare a unor noi investiții de existența gazului metan. În prezent se constată sistarea lucrărilor la magistrala de gaz metan Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei. De menționat că magistrala este deja realizată pe tronsonul Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Pojorâta, iar la Vatra Dornei este finalizată construcția centralei termice de cogenerare”, a continuat Flutur.

În vederea finalizării execuției magistralei de gaz natural Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei există un angajament ca Transgaz să continue lucrările, pe lungimea de 33 de km, între localitățile Pojorâta și Vatra Dornei. În aceste condiții, Gheorghe Flutur îi cere ministrului Varujan Vosganian să precizeze care este situația finanțării, graficul de continuare a lucrărilor și termenul de finalizare a investiției și să ia toate măsurile pentru respectarea acestor termene.

Conform datelor ADR Nord-Est, în Regiunea Nord-Est, doar 29 de municipii și orașe sunt conectate la sistemul de distribuție a gazelor naturale, în total doar 2.58% din localități fiind conectate.

Regiunea Nord-Est este cea mai mare ca suprafață și populație, dar se situează pe ultimul loc în România, în raport cu produsul intern brut regional pe cap de locuitor, datorită pe de o parte nivelului scăzut al productivității, iar pe de altă parte a unui nivel al infrastructurii fizice și de utilități dintre cel mai scăzute din punct de vedere cantitativ și calitativ. Totodată, regiunea înregistrează un nivel ridicat al ratei șomajului. În acest context, se impune luarea unor măsuri privind reducerea decalajului existent față de regiunile dezvoltate ale României.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.