”Guvernul nu a facut si nu face nimic pentru continuarea proiectelor de promovare a Bucovinei, cum nu face nimic pentru a continua investitiile din judetul Suceava”, este de parere co-presedintele OJ PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur.

Județul Suceava este unul dintre puținele județe ale României care prezintă potențial pentru dezvoltarea majorității tipurilor de turism. Exceptând turismul maritim, în județ se pot practica toate tipurile de turism: cultural, religios, turism rural și agroturism, ecoturism, turismul montan, balnear, de afaceri.

Bucovina, Ținutul mănăstirilor, este una dintre principalele zone turistice ale României ca urmare a condițiilor de relief favorabile de care dispune, a frumuseții peisajelor, a purității aerului, apelor, zonelor montane, a tradițiilor și obiceiurilor populare păstrate până în zilele noastre, a specificului gastronomiei moldovenești și nu în ultimul rând ospitalitatea binecunoscută a localnicilor, reaminteste senatorul Flutur celor care astazi sunt la guvernare.

Bucovina pune la dispoziţie peste 10.000 locuri de cazare (pensiuni, hoteluri, camping), principala atracţie turistică fiind mănăstirile pictate, parte a patrimoniului UNESCO. Trebuie menţionat faptul că cele mai importante proiecte turistice din Bucovina reunesc anual mii de turişti: “Paştele în Bucovina”, „Hora Bucovinei”, „Pelerin în Bucovina”, „Crăciun în Bucovina”.

În ceea ce privește turismul cultural și cel religios, județul Suceava este în top la nivel național din punct de vedere al obiectivelor de interes.

 

Rutele Culturale Europene sunt definite de către Consiliul Europei ca „un proiect de cooperare culturală, patrimonială şi turistică pentru dezvoltarea şi promovarea unei rute istorice, a unui concept cultural, o personalitate sau un fenomen cultural de importanţă transnaţională care contribuie la înţelegerea şi respectarea valorilor europene comune”.

Prin Legea nr. 59/2013 s-a aprobat aderarea României la Acordul parţial extins privind itinerarele culturale, instituit prin Rezoluţia CM/Res(2010)53.

Dezvoltarea de rute culturale reprezintă o prioritate la nivel european din punctul de vedere al dezvoltării turismului, răspunzând, în acelaşi timp, preocupărilor pentru prezervarea şi promovarea patrimoniului cultural european, declara senatorul liberal de Suceava, Gheorghe Flutur.

Proiectele derulate prin Rutele Culturale realizează promovarea turismului ca un instrument pentru dezvoltare economică durabilă, creşterea numărului de turişti în zona parcursă de Rutele Culturale, creşterea veniturilor din turism, creşterea competitivităţii IMM-urilor din sectorul turistic de-a lungul rutelor.

Au fost deja atrase finanțări prin cereri de proiecte la nivelul Comisiei Europene. Obiectivele proiectelor constau în diversificarea ofertei turistice europene şi creşterea vizibilităţii unei zone ca o destinaţie atractivă şi durabilă, prin dezvoltarea de Rute Culturale în România, Ungaria, Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ucraina și Moldova.

Județul Suceava a realizat dezbateri și a întocmit în 2011 și 2012 toate documentele necesare în vederea de inițierii unui proiect privind Ruta de pelerinaj Via Mariae –  Ruta de pelerinaj Sf. Maria în România. S-a realizat apoi un studiu de către Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism – NCDT referitor la Ruta de pelerinaj Sf. Maria, precum şi un studiu realizat la cererea Ministerului Federal pentru Economie, Tineret şi Familie din Austria, Development of a Network of Pilgrimage Landscapes in Central and Eastern Europe.

Care este stadiul proiectului Ruta de pelerinaj Via Mariae –  Ruta de pelerinaj Sf. Maria în România, precum și situaţia privind alte Rute Culturale?  Guvernul nu a facut si nu face nimic pentru continuarea proiectelor de promovare a Bucovinei, cum nu face nimic pentru a continua investițiile din județul Suceava, atentioneaza copresedintele OJ PNL Suceava, Gheorghe Flutur.

Pentru Bucovina și pentru județul Suceava turismul reprezintă unul dintre principalii piloni în dezvoltarea economico-socială, cu crearea de locuri de muncă, prin valorificarea patrimoniului cultural şi natural. Se impune sprijinirea turismului prin dezvoltarea infrastructurii zonelor turistice, valorificarea patrimoniului natural, istoric şi cultural precum și includerea acestora în circuitul turistic şi promovarea lor în scopul atragerii turiştilor.

Co-presedintele OJ PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, propune promovarea unor proiecte pentru a  include nordul țării, Moldova, județul Suceava și Bucovina, în următoarele Rute Culturale: Drumul de pelerinaj Sf Maria, Ruta Sării, Ruta Ceramicii, Ruta Orașelor Termale, Ruta Patrimoniului Evreiesc, Itinerarul ATRIUM, Ruta Cimitirelor Semnificative, Itinerarul Via Habsburg, Ruta Împăraților Romani. Solicit, de asemenea, Guvernului să inițieze procedurile pentru a fi inclusă într-un proiect al Rutelor Culturale Europene și Cetatea de Scaun a Sucevei, la care, în acest an, se vor finaliza lucrările de reabilitare.

 

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.