Flutur arată că “pentru atragerea investitorilor, pentru cei care lucrează în Spania, Italia sau alte țări, pentru creare de noi locuri de muncă, avem nevoie de aeroport.”
“Mulți nici nu visau că vom obține finanțare pentru aeroportul din Suceava. Cu o tenacitate exemplară a decidenților din administrația județeană și prin efortul epuizant al echipelor de specialiști suceveni si din țară, Suceava a parcurs toți pașii și a obținut finanțare pentru modernizarea aeroportului. Suceava a fost prima în atragerea de fonduri europene pentru proiectul de modernizare, reușind să facă și proiectul tehnic al lucrărilor. Lucrurile merg îngrijorător în ceea ce privește desemnarea unui câștigător la licitația de execuție a lucrărilor prevăzute în proiectul tehnic.”, a continuat Flutur.
Gheorghe Flutur este îngrijorat şi de faptul că încă nu a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor.
“Dacă este să facem referire la semnarea lucrărilor pentru aeroportul de la Iași, aşa cum am mai precizat de mai multe ori şi acum s-a confirmat acest lucru, cele două aeroporturi nu se bat pe aceleaşi surse de finanțare, fiecare este pe culoarul său. Iaşiul a decis să înceapă pe fonduri ale Consiliului Județean și au semnat începerea unui model de lucrări. Bravo lor!”, a încheiat secretarul general al PDL.
Un scurt istoric arată că Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Transport” şi R.A. Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a semnat, în data de 28 octombrie 2011, contractul de finanţare pentru proiectul „ Modernizare suprafaţă de mişcare şi balizaj, turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS”.
Obiectivul proiectului consta în modernizarea Aeroportului ”Stefan cel Mare” Suceava prin mărirea pistei, modernizarea căilor de rulare, a platformei de îmbarcare şi construirea unui turn de control.
Proiectul are un buget total de 167.706.503 lei, din care 88.591.737 lei constituie finanţare nerambursabilă acordată de Comisia Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională,67.483.238 lei reprezintă contribuţia de la Bugetul de Stat, iar finanţarea din partea beneficiarului este de11.631.528 lei.
În cadrul proiectului ar urma să se realizeze lucrări care să cuprindă mărirea pistei de decolare/aterizare la 2460 m, cu o lăţime de 45 m cu acostamente de 2×7,5 m, portanţa la 70, modernizarea căilor de rulare, care vor avea lungimea de 120 m şi lăţimea de 25 m + acostamente, modificarea portanţei la 70, modernizarea platformei de îmbarcare, care va avea lungimea de 290 m, lăţimea de 75 m şi portanţa de 65, construirea unui turn de control.
Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte creşterea traficului de la 21.000 de pasageri în prezent, la 125.000 de pasageri după lansarea în operare a proiectului, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi culturală a regiunii. Implementarea acestui proiect se realizează prin contracte de lucrări şi servicii licitate de către R.A. Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava.
Acest proiect a fost depus în cadrul Axei Prioritare 2 „Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara axelor prioritare TEN-T, în scopul dezvoltării unui sistem naţional durabil de transport”, DMI 2.4 „Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian”.
Perioada de execuţie a lucrărilor pentru proiectul menţionat este septembrie 2012 – martie 2014, fiind urmată de perioada de notificare a defectelor între martie 2014 – noiembrie 2015.
Lasa un raspuns