Gheorghe Flutur s-a întâlnit la sfârșitul acestei săptămâni, la Bruxelles, cu suceveni din diaspora, aflați în Belgia.

În zona Bruxelles sunt comunități importante de suceveni, foarte mulți plecați din localitățile din localitățile din jurul Sucevei, Bosanci și Moara dar și din Liteni sau Salcea.

Gheorghe Flutur le-a vorbit despre proiectele finalizate sau în derulare – investiții și promovare.

Le-am prezentat faptul că, prin compartimentul Serviciul Diasporă înființat în cadrul Consiliului Județean Suceava, ținem legătura cu sucevenii plecați din țară, preluăm sugestiile și problemele semnalate de ei, la care căutăm soluții.

O bună parte dintre ei cunosc preocupările administrație județene privind diaspora.

S-au arătat foarte interesați de noile proiecte inițiate, cum ar fi parcul industrial.

Plecați de 15-20 de ani din țară, muncind în construcții sau transporturi, mulți dintre ei sunt cu gândul la acasă. Ar vrea să se întoarcă în țară. Unii au copiii cu ei alții au copii în țară, dar tot mai mulți spun că, dacă ar avea condiții să facă ceva care să le asigure un trai decent – să muncească, să investească, ar reveni și mâine. Asta trebuie făcut pentru a se întoarce acasă forța de muncă – una calificată, care să și investească aici pentru a pune umărul la dezvoltarea comunităților locale, dar și pentru a se reîntregi familii, pentru reducerea abandonul școlar”, a transmis Gheorghe Flutur.

Vineri, 23 martie, Gheorghe Flutur, într-o comunitate de suceveni în Bruxelles, mulți bosânceni – familiile Fodor, Croitor, Blîndu

Vineri, 23 martie, Gheorghe Flutur, într-o comunitate de suceveni în Bruxelles, mulți bosânceni – familiile Fodor, Croitor, Blîndu

Am discutat și despre continuarea proiectului Luna diasporei, despre faptul că pe 28 iulie vom avea o zi cu totul deosebită, când vom invita suceveni din diaspora care au povești de succes, care au de spus ceva de interes atât pentru cei plecați cât și pentru cei din țară. Vom organiza un program special pentru ei. Tot atunci se vor acorda și Distincții Meritul Bucovinei, instituită pentru a marca Centenarului Unirii Bucovinei cu Țara.

Am discutat și cu ei despre demersurile privind deschiderea unui zbor Suceava-Bruxelles”, a transmis Gheorghe Flutur.

Acesta este de părere că diaspora poate avea un aport considerabil în deschiderea de noi curse aeriene.

Le-am prezentat ca exemplu modul în care au procedat cei de la Londra.

Se va merge pe dezvoltarea grupurilor de suceveni care să se implice, crearea unui nucleu activ care să lucreze la fundamentarea argumentelor și care apoi să fie transmise mai multor operatori în vederea introducerii unei curse Suceava-Bruxelles.

Vor face demersuri pentru implicarea organizațiilor diasporei din Belgia, a bisericilor.

Vor fi folosite rețele de socializare, platforme de comunicare ale asociațiilor românilor din Belgia. Pentru promovarea județului Suceava, a turismului în Bucovina, luăm în calcul și organizarea Zilei Bucovinei la Bruxelles”, a mai transmis Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.