Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat joi, 6 februarie la întâlnirea Colegiului Director al Asociației Orașelor din Romania (AOR) care are loc în aceste zile la Gura Humorului pentru a dezbate principalele probleme cu care se confruntă autoritățile administrației publice locale din unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș. Sunt prezenți 60 de primari din țară și 20 de primari din Republica Moldova, precum și reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării.
În deschidere, Gheorghe Flutur a transmis participanților un salut de bun venit în Bucovina, după care s-a referit la mai multe probleme cu care se confruntă orașele din România, precizând că este foarte bine familiarizat cu problemele acestora, Suceava fiind județul cu cele mai multe orașe.
În legătură cu bugetul, Gheorghe Flutur a apreciat inițiativa Guvernului liberal care a pregătit punerea în aplicare a legislației privind redevențele, prin care 80 % din valoarea redevențelor încasate pentru exploatările de suprafață vor intra direct în bugetele localităților şi județelor.
„Mai exact, 40% din valoarea redevențelor încasate se va duce direct la bugetul primăriilor, 40% va intra în bugetele consiliilor județene şi doar 20% va ajunge la bugetul de stat. Este pentru prima dată, după 30 de ani, când redevența nu mai merge în totalitate la bugetul de stat, cea mare parte rămânând la nivel local. Pentru județul Suceava acest lucru este foarte bun; județul Suceava deține resurse importante. Actuala legislație ne va permite să avem o mai bună previziune la întocmirea bugetelor locale. De asemenea, ne va crea o independență economică dar și una politică (mă gândesc la situația creată de PSD prin ordonanța de urgență nr. 55/2014 privind migrația aleșilor locali)”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
Gheorghe Flutur a abordat apoi subiectul fondurilor europene, cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027.
„Și aici avem o perspectivă îmbucurătoare deschisă de Guvernul liberal, care a prevăzut alocarea a jumătate de miliard de euro pentru ca, într-o primă fază, peste 200.000 de locuințe să beneficieze de gaz metan. O investiție pe bani europeni care va crește gradul de confort al populației și care, în același timp, va determina scăderea presiunii pe lemnul de foc”, a explicat Flutur.
Președintele Gheorghe Flutur a mai adus în discuție relația dintre unitățile administrativ-teritoriale și companiile naționale, cum ar fi cele care asigură energia electrică, gazele naturale, a celor care care administrează exploatarea resurselor naturale. Aceste companii ar trebui să fie parteneri în dezvoltarea localităților, nu frâne, așa cum se mai întâmplă astăzi, din păcate. Astfel, Gheorghe Flutur a propus conducerii AOS să invite la întâlniri pe reprezentanții acestor companii.
În încheiere, Gheorghe Flutur a ridicat problema terenurilor sau construcțiilor deținute de companiile de stat, lăsate în paragină – clădiri ale unor unități militare, triaje de cale ferată, sedii ale unor instituții publice.
„Trebuie găsite soluții pentru ca aceste obiective să nu mai fie abandonate. Am ales să vorbesc despre aceste probleme pentru că unele dintre ele ajung chiar să blocheze dezvoltarea locală”, a conchis președintele Flutur.
Lasa un raspuns