Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, se gandește la un proiect care să le ofere posibilitatea turiștilor să vadă Cetatea de Scaun a Sucevei, cum era odinioară. În acest sens, Flutur a subliniat că pentru asta este nevoie de fonduri, care se vor găsi, precum și de oameni implicați și devotați, care există deja.
„Mă bucur că suntem contemporani cu niște vremuri când s-a putut reface cetatea. Dacă acum 100 de ani austriecii încercau ceva, prin arhitectul Romstorfer, astăzi ne mândrim cu cetatea așa cum este, în urma unui proiect curajos, de 14 milioane de euro. Mai ales că cetatea este un fel de școală, în care copiii pot să vadă pe viu foarte multe lucruri. Dorința mea este, dacă va da Dumnezeu, să putem întregi Cetatea de Scaun a marelui Ștefan cel Mare. De multe ori am discutat cu specialiștii, pentru că oamenii ar dori o cetate întreagă. Adică și ce lipsește, cu module, din materiale specifice, întrucât un copil, când intră în cetatea lui Ștefan trebuie să vadă cum arăta ea atunci când s-a făcut, și nu doar o ruină. Dar pentru asta ne trebuie fonduri, care se vor găsi și ne trebuie și curaj și oameni de suflet, pe care îi avem: cei care conduc astăzi Muzeul Bucovinei sunt oameni care au lucrat la acest proiect”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375-1391). Prima atestare este un document din 10 februarie 1388, emis din „fortul muşatin” care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.
Lasa un raspuns