Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu managerul Spitalului Clinic Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, au fost joi, 19 septembrie, într-o vizită de lucru pe șantierul de la unitatea spitalicească, parte din proiectul de 13 milioane de euro.
Potrivit lui Flutur, în prezent se lucrează la montarea centralei de cogenerare, la schimbarea instalației se încălzire a Spitalului, dar și la montarea de panouri fotovoltaice.
„Reamintesc că, împreună cu domnul director Calancea, am promovat un proiect de 13 milioane de euro pentru anveloparea și schimbarea sistemului de încălzire din Spitalul de la Suceava. Acum se lucrează la centrala de cogenerare, care va avea o putere de 350 de kilowați. Practic, gazul metan va fi folosit pentru încălzirea apei, pentru energie termică, dar produce în sistem curent electric. De asemenea, vom avea panouri fotovoltaice, urmând a fi amplasate în parcarea în care parchează medicii, pe circe 500 de metri pătrați, acestea urmând a produce alți 150 de kilowați. Vor fi peste 460 de kilowați, undeva la limita superioară a prosumatorilor. Acest lucru înseamnă o economie uriașă. Spitalul Clinic Județean Suceava plătește pe lună circa 100.000 de euro pentru încălzire și curent electric, însă prin introducerea acestor sisteme costurile se reduc la jumătate. Este o investiție bine venită și la timp”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
El a adăugat că, pe lângă acest proiect, la Spitalul Clinic Județean Suceava au fost schimbate geamurile, dar și peste 2000 de corpuri de iluminat. De altfel, Flutur a subliniat că toate aceste investiții conduc în continuare la „schimbarea la față a unității medicale”.
La rândul său, managerul SCJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a subliniat că este foarte important faptul că se utilizează energie verde.
„Noi sperăm ca economiile să fie într-adevăr substanțiale, iar banii economisiți să-i putem aloca către îngrijirea și tratamentul pacienților. Sunt aproximativ 20 de milioane de euro pe care îi investim în momentul de față în Spitalul Clinic Județean Suceava, dar și alți 10 milioane care sunt în așteptare pentru aprobări. Practic, lucrurile merg foarte bine la spital și suntem bucuroși pentru susținerea și finanțările pe care le avem”, a spus managerul SCJU Suceava, dr. Alexandru Calancea.
În altă ordine de idei, președintele Flutur a făcut o trecere în revistă a tuturor proiectelor în derulare sau pregătite pentru finanțare, ce însumează peste 40 de milioane de euro, de la Spitalul Clinic Județean Suceava, dincolo de Spitalul de Copii și de Spitalul de Boli Infecțioase, care însumează circa 120 de milioane de euro.
Lasa un raspuns