Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, este unul dintre primarii din județul Suceava care a înțeles că educația este una dintre cele mai importante ramuri ce trebuie dezvoltate într-o comunitate. Astfel, edilul a atras fonduri guvernamentale și europene cu ajutorul cărora modernizează infrastructura școlară din municipiul Vatra Dornei.

Primarul Boncheș a subliniat că toți copiii trebuie să aibă șanse egale la educație, iar mersul la școală nu trebuie să fie o povară, ci o plăcere. De aceste considerente a ținut cont când a început să pună pe hârtie o serie de proiecte menite să creeze confort copiilor dornenilor.

„Avem trei proiecte pe fonduri guvernamentale, prin PNDL, în valoare de peste zece milioane de lei și un proiect pe fonduri europene, prin POR, de peste șapte milioane de lei. Toate cele patru investiții sunt făcute pentru ca infrastructura școlară din Vatra Dornei să fie modernă și să deservească cât mai bine nevoilor copiilor și a cadrelor didactice”, a declarat primarul Ilie Boncheș.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, a fost modernizată și extinsă Grădinița cu Program Prelungit de pe strada Chiliei, investiția ridicându-se la peste trei milioane de lei. Ilie Boncheș a precizat că dotările și echipamentele aferente grădiniței au fost realizate integral în cadrul acestui proiect.

O altă investiție importantă este cea de la Liceul „Ion Luca” din Vatra Dornei, acolo unde, printr-un proiect guvernamental în valoare de peste 4,3 milioane de lei, se continuă modernizarea unității liceale.

„Lucrările sunt efectuate în proporție de 50%, acum lucrându-se la finisajele interioare. De asemenea, au loc și lucrări de amenajări exterioare. Aici trebuie spus că achiziția echipamentelor și a dotărilor este în curs de realizare”, a declarat edilul Boncheș.

Acesta a subliniat câteva aspecte legate de istoria clădirii, precizând că până în anul 2007, Ministerul Educației era cel care se ocupa și de infrastructura școlară, iar la Liceul „Ion Luca” a început să construiască o clădire care urma să fie destinată cantinei și internatului. Din cauza lipsei fondurilor și a faptului că infrastructura școlară a trecut în subordinea primăriilor, lucrările au stagnat până în 2018, când autoritățile dornene au depus un proiect pe PNDL II, care prevede continuarea lucrărilor, dar și schimbarea destinației clădirii în săli de clasă și internat.

De altfel, edilul Ilie Boncheș a precizat că, după aprobarea și finanțarea proiectului de către Ministerul Dezvoltării, investiția a fost demarată, în acest moment fiind efectuate lucrări în proporție de 50%.

Proiectul prevede amenajarea a două săli de clasă, un cabinet sportiv, vestiare și grup sanitar la parter, o sală de festivități, oficiu și grup sanitar la etajul I, precum și amenajarea a patru săli de clasă, o sală pentru profesori, vestiare și grupuri sanitare pentru elevi și profesori la etajul al doilea. La etajul III au fost amenajate patru săli de clasă, o sală pentru profesori, vestiare și grupuri sanitare pentru elevi și profesori, în timp ce la mansardă sunt șapte camere cu trei paturi, grup sanitar propriu, cameră pedagog, spălătorie și uscător.

„Vrem să facem cele mai bune condiții pentru elevii care aleg să studieze la liceul din orașul nostru”, a declarat primarul Ilie Boncheș.

Tot prin Programul Național de Dezvoltare Locală, unitatea administrativ teritorială dorneană reabilitează și modernizează Școala Gimnazială nr.1 din Vatra Dornei, investiția ridicându-se la peste 3 milioane de lei.

Potrivit edilului, până acum s-a făcut instalația de încălzire și lucrări de finisaje interioare. De asemenea, s-a turnat funadația pentru camera tehnică și au fost efectuate toate lucrările aferente corpului anexă.

„La corupul de școală va fi înlocuită tâmplăria din lemn cu tâmplărie PVC, vor fi izolați pereții exteriori cu plăci de vată minerală și va fi refăcută învelitoarea. La corpul anexă, cu destinație sală de sport și clase se înlocuiește pardoseala din sălile de clasă și dușumeaua din sala de sport și se extind vestiarele. În ceea ce privește sistemul de încălzire, se construiește o cameră tehnică în care va fi amplasată centrala termică”, a explicat primarul Ilie Boncheș.

Un alt proiect important pentru copiii dornenilor este cel privind extinderea și modernizarea Școlii Gimnaziale Nr. 2 din municipiu. Potrivit lui Ilie Boncheș, investiția se ridică la peste 7,2 milioane de lei, bani proveniți de la Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 10.1.b – Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.

„Pe 11 iunie am dat ordinul de începere a lucrărilor, iar de atunci, firma care a câștigat licitația a început să lucreze”, a precizat Ilie Boncheș.

Proiectul prevede extinderea școlii pe verticală, ce constă în realizarea unui nou nivel cu șase săli de clasă, grupuri sanitare, o bibliotecă și un cabinet de informatică, dar și în extinderea pe orizontal, prin realizarea unui nou acces din strada Gladiolelor.

„Aceste proiecte sunt menite să facă școala mai atractivă și mai plăcută, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, care petrec o bună parte a timpului aici. În fapt, cu cât elevii vor avea cele necesare procesului de învățare, cu atât generațiile viitoare vor fi unele de oameni profesioniști și pregătiți pentru viață”, a conchis edilul de la Vatra Dornei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.