Se pare că există un adevărat război între agenţii economici din sectorul forestier şi cei de la ROMSLVA.

Drept dovadă, ieri, pe ordinea de zi a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, s-a aflat şi problema care îi nemulţumeşte pe aceşti agenţi economici. Astfel, membrii acestei comisii au analizat nivelul de piaţă a preţurilor de referinţă a masei lemnoase pe specii, pe grade de accesibilitate, pe sortimente şi în funcţie de tehnologia de exploatare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi au analizat şi Hotărârea de Guvern nr. 924/2015 care prevede aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.
La această dezbatere au luat parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, reprezentanţi din Consiliul Concurenţei, dar şi persoane care fac parte din Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.

Din judeţul Suceava, au fost prezente şase persoane, care au reprezentat interesele sutelor de oameni rămaşi de data aceasta acasă.
Din partea Asociaţiei Forestiere „Bucovina”, a fost prezent vicepreşedintele acesteia, Ciprian Muscă, Sorin Boşutar,Constantin Tobescu, Petru Mitocaru, Traian Iliesi, primarul comunei Moldoviţa, şi Gavril Niculeasa.

„Ieri a avut loc în Comisia de agricultură o dezbatere pe tema nemulţumirilor noastre. Ni s-a promis că până mâine vor încerca să micşoreze preţurile, iar până săptămâna viitoare să primim un răspuns în legătură cu coaja şi cu contractele. Practic, de săptămâna viitoare vom ştii exact„ în ce ape ne scăldăm”, a declarat pentru SuceavaLive, Ciprian Muscă.

Sorin Boşutar, vocea agenţilor economici

Tânăr, dar extrem de hotărât, Sorin Boşutar îşi doreşte să arate că şi în acest sector oamenii trebuie să găsească soluţii de mijloc, pentru a putea duce o viaţă decentă.
„Ne-am săturat să plătim coaja lemnelor. Nu mai vrem ca Romsilva să căpușeze întregul sistem. Cei de aici sunt stat în stat, fac ce prețuri vor ei, pe noi ne exclud de la orice negociere corectă. În acest fel, piața lemnului se va duce de râpâ. Mii de familii vor muri de foame. Vrem să aratăm că mai întâi suntem oameni. Şi noi ne dorim să ne întreţinem familiile şi să avem un trai decent”, a declarat Sorin Boşutar.

Aceleaşi nemulţumiri

Reprezentanţii forestierilor acuză Romsilva că face tot posibilul pentru a menţine preţul ridicat al lemnului la licitaţii, dar şi că reprezentanţii Regiei Naționale a Pădurilor permit unor angajaţi să le facă concurenţă neloială. Forestierii acuză, de asemenea, că angajaţi ai Romsilva ar avea firme care participă la licitaţii şi fac concurenţă agenţilor forestieri.

Comentarii Facebook

3 Responses

 1. Vulcan

  Domnilor, va faceti de rusine judetul si asociatia si intreg sistemul paduraresc! Adica la consultari la parlament ii trimiteti pe unii “mafioti” sa strige jos alti “mafioti”? Adica asta este domnul Niculeasa, care negociaza cu parlementul:”Al doilea afacerist sucevean reţinut pentru cercetări este Ghiorghiţă Niculeasa, din Găineşti, comuna Slatina. Acesta, împreună cu fratele său, Gavril Niculeasa, conduce afacerile mai multor firme al căror obiect de activitate este exploatarea şi prelucrarea masei lemnoase – SC Foraibăr SRL, cu sediul în Slatina, şi Westmizer SRL, înfiinţată în judeţul Timiş.

  Până acum, în cadrul acestui dosar penal au fost derulate 37 de percheziţii în cinci judeţe, din care opt percheziţii în judeţul Suceava, la sediile unor societăţi comerciale aparţinând unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu lemn.

  Miercuri dimineaţă, poliţiştii au pus în executare mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de crearea unui prejudiciu de peste 760.000 de lei.” Si mai este domnul Mitocaru, care apare in dosarul DNA ce ancheteaza directia forestiera Bistrita. Aaaa, si domnul “primar” Iliesi despre care se zice: „Domnul primar Traian Iliesi a hotărât singur prețurile pentru licitația masei lemnoase din pădurile comunale și din pășunile împădurite ale comunei și a împărțit masa lemnoasă după bunul lui plac. O parte din această cantitate de masă lemnoasă a scos-o la licitație la Direcția Silvică, o altă cantitate a aprobat-o singur pentru consumul populației, o alta pentru consumul propriu al primăriei, stabilind fără aprobarea Consiliului Local prețurile pentru licitație și prețurile de prestări servicii pentru exploatarea masei lemnoase, uitând că aceasta face parte din patrimoniul comunei Moldovița”, scrie în contestația consilierilor depusă la Prefectură….tare ma tem ca domnu primar mai mare si ceva invarteli cu firme de lemne. Deci aceasta delegatie a mers la parlament pe principiul “noi suntem hotii si strigam hotiii”

  Răspunde
  • Vornicu Petrea

   Vulcan iti garantez ca in 95% din cazuri tupeul, tonul ridicat, nervozitatea si amenintarile cu DNA o să iti aducă inapoi banii in buzunar.

   Asta nu inseamnă ca ar trebui sa fii nesimtit ci doar sa intelegi un lucru simplu: faci x, obtii y – stai bosumflat si te plangi, nu obtii nimic.

   Oamenii destepti sunt prea corecti, prea modesti, prea timizi, prea cu bun simt, prea la locul lor – fară curaj, fară tupeu, fară initiativă, căutand mereu un loc căldut de muncă la stat, acolo unde nu trebuie să dovedesti nimic ci trebuie doar să scrie pe hartie că esti, că stii, că etc…

   Sau se plafonează in tot felul de joburi low-level, fară stres, fară responsabilitate, pană la pensie. Si traiesc cu impresia că merită mai mult, că sunt superiori, că sunt speciali, pentru simplul fapt că sunt mai inteligenti decat altii, fară insă să preia vreodată initiativa si să facă efectiv ceva.

   Pe mine nu ma deranjeaza faptul,că Gavril Niculeasa are initiativă si vrea să facă ceva pt familie si cetateni,locuri de muncă,etc,dar dacă zici că nu vrei bani, că nu asta contează, că sunt lucruri mai importante, atunci de ce te mai plangi că altii au prea multi bani si că nu merită sa-i aibă pentru că sunt mai prosti decat tine.

   Repet, nu poti să visezi să fii meneger dar in acelasi timp să urasti patronatul,firma si pe ceilalti antrepenori.

   Trebuie să te hotarasti ce vrei de la viată si să actionezi in directia respectivă cu incredere si curaj.

   Răspunde
 2. Vornicu Petrea

  Daca esti impotriva mafiei (creata pe ramasitele securitatii lui Ceusescu) esti omul SRI-ului (institutie creata pe ramasitele securitatii lui Ceausescu) !
  Ceva nu se leaga in gandirea lui …,!
  E ceva de genul dinte pauză….pauza si poate incă un dinte !
  Bai securistule !
  Nu fi trist !
  Dacă nu intelegi pozitia celor mai inteligenti ca tine, măcar ai incredere in noi deoarece avem dreptate si-ti dorim binele inclusiv tie si analfabetilor care au votat mafia!
  Si fii sigur că mafia este cel mai rau lucru intamplat Romaniei după 1989!
  Să nu-mi zici că te-ai hotarat să mergi la muncă
  pentru binele poporului
  Eu ziceam de zoaie.com că fac securistii de ras cu specimene ca tine. Nu că ai fi tu securist că nu te duce capul. M-am lamurit de mult de logica pe care o posezi. Da’ ziceam că nu ar trebui sa-si permită genul tau că esti natarau de numa’ numa’.
  Ce nu pricepi tu e că aici vorbesti cu oameni maturi si nu cu colegii de jocuri pe internet gen adik si dak mai. Esti tu destept de dai in gropi, ai impresia că mă duc să mă ascund după replicile tale de doi lei sau dacă imi sterg astia mesajele si raman doar postarile tale ai castigat ceva. Ti-am mai zis, te dai civilizat numai cand e să faci pe victima că nu-ti place să ti se raspundă cu aceeasi monedă. In rest te iei de toti si abuzezi de bunul simt al oamenilor care aleg sa te ignore. Si tu săracul crezi că ai mai marcat o victorie. “Bah ce i-am zis-o aluia, nici nu a mai raspuns macar. A ramas mut la replica mea inteligentă. Ia uite cate like-uri am mai tare ca pe feisbuci”. Naspa superiorule, eu sunt din clasa muncitoare si ti le zic in fată. Ca cineva trebuie să-ti spună si adevarul că nici tu nu ai jenă sa-ti versi dejectiile si să jignesti oamenii. Dacă vrei poti semnala comentariu neadecvat sau să plangi după mamica. E alegerea ta.
  Mă doare-n pix de securisti si de comunisti.
  Marsh la munca

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.