Pe teritoriul județului Suceava, în perioada 5 mai – 1 iunie 2017, va avea loc campania de vaccinare antirabică aeriană a vulpilor. Zborurile necesare pentru desfășurarea acțiunilor de vaccinare vor fi efectuate de pe aeroportul Iași, în perioada 5-11 mai, iar după data de 11 mai se vor distribui manual, la viziuină, momelile vaccinale pentru lupi.

Programul de vaccinare antirabică a vulpilor se desfășoară în conformitate cu Programul stratetig al României de supraveghere, control și eradicare a rabiei, aprobat prin HG nr. 55/2008 cu modificările și completările ulterioare, aprobat de către Comisia Europeană pentru anul 2012, prin Decizia 2011/807/EU, amendată prin Decizia 2012/147/EU.

Pe plan național vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor începe la data de 5 mai și se încheie pe 1 iunie 2017.

Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Animalele bolnave pot transmite virusul prin mușcătură, altor animale sălbatice sau domestice și chiar omului. Scopul vaccinării este acela de a elimina sau reduce difuzarea bolii atât la animalele sălbatice cât și la cele domestice.

„Atenționăm populația pe această cale, ca în cazul în care sunt găsite momeli vaccinale intacte într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, aceste se lasă în locul în care sunt găsite. În cazul în care aceste momeli se află în zonele în care sunt copii sau animale de companie, se protejează mâna cu o mănușă sau pungă de plastic și se ia momeala, care se plasează într-o zonă împădurită. Dacă se găsește o momeală cu învelișul desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, se pune într-o pungă de plastic și se anunță medicul veterinar din cea mai apropiată localitate”, au transmis reprezentanții DSVSA Suceava.