Startul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna august – Luna Diasporei”, adresat sucevenilor plecați la muncă peste hotare și care în luna august se întorc acasă, în concediu, a fost dat de o întâlnire la care a participat președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, reprezentanți ai diasporei, dar și alte oficialități.

Suceava este unul dintre județele care are peste 140.000 de oameni care lucrează în străinătate. Nu îmi este indiferent nici ce se întâmplă cu ei, nici cu cei de acasă. Nu vin cu mesajul să vă întoarceți acasă. Întâi eu și administrațiile publice trebuie să ne facem temele, să vă creăm motivele să vă întoarceți acasă, pentru că altfel, este o simplă lozincă. Am scris pe poarta de intrare din județ și pe insigne «Hai în Bucovina» și le-am spus colegilor mei că noi trebuie să creăm motivele pentru «Hai în Bucovina»”, a declarat Gheorghe Flutur.

La eveniment  a fost prezent și prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, care a declarat că, în cursul săptămânii trecute a avut o discuție cu Andreea Păstârnac, ministrul românilor de pretutindeni, care și-a propus să implementeze la nivel național campania de informare „Informarea acasă, siguranță în lume”, și a ales trei județe cu potențial: Botoșani, Suceava și Neamț.

Ne-am pus de acord, ca pe acest calendar, stabilit de Consiliul Județean, în data de 10 august, județul Suceava să găzduiască acea parte a campaniei naționale care propune o informare, o prevenție și o combatere a factorilor de risc generați de rezidența cetățenilor români în alte state”, a transmis Mirela Adomnicăi.

Calendarul evenimentului „Luna august – Luna Diasporei” include atât dezbateri cu reprezentanți ai instituţiilor locale, regionale și centrale, cât și acțiuni culturale și religioase, concerte, spectacole și vizite la obiective turistice din județ.

La dezbaterea care a dat startul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna august – Luna Diasporei” au mai participat consilierul prezidenţial Sandra Pralong, directorul executiv al asociației Euronest, Alina Popa, Iorgu Iordache, de la Asociația Socio-Culturală Europa-Italia, Viorel Badea, senator pentru românii din diaspora, Marius Livanu, președintele Consiliului Românilor de Pretutindeni, și Veaceslav Șaramet, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.