Mult mai târziu decât în anii precedenți, noua ediție a Programului „Rabla” a fost lansată, în sfârșit, și vine cu o serie de noutăți. Campania are două componente, „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”, iar pentru aceasta din urmă, destinată achiziționării de autoturisme care nu poluează, finanțarea de la stat ajunge la 20.000 de lei. „Rabla Plus” este program nou, prin care este stimulată achiziția unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi, precizează Ministerul Mediului. Obligația casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanțarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul „Rabla Clasic”. Prin „Rabla Plus” se poate acorda un eco-tichet în valoare de 5.000 de lei, pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid, sau unul în valoare de 20.000 de lei, pentru o mașină nouă, 100% electrică. Cei care vor casa un autoturism vechi vor primi, pe lângă acestea, și tichetul obișnuit, în valoare de 6.500 de lei, ceea ce va duce finanțarea pentru o mașină nouă la aproape 6.000 de euro. Prin Programul „Rabla Clasic”, finanțarea poate ajunge la 8.750 de lei. În cadrul acestei componente se acordă un tichet în valoare de 6.500 de lei la casarea unui autoturism vechi, plus un un eco-bonus de 750 de lei (în situația în care românii aleg să-și cumpere o mașină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km) și/sau un eco-bonus în valoare de 1.500 lei (pentru cei care optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid).
Potrivit Ghidului de finanțare, (1) beneficiază de prima de casare proprietarul persoană fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) are domiciliul sau reşedinţa în România;
b) nu are obligaţii de plată la bugetul local;
c) s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând nota de înscriere;
d) a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere, potrivit prevederilor prezentului ghid;
e) a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere, potrivit prevederilor prezentului ghid;
f) a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat, potrivit prevederilor prezentului ghid; g) a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
(2) Beneficiază de prima de casare orice persoană fizică care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) are domiciliul sau reşedinţa în România;
b) nu are obligaţii de plată la bugetul local;
c) i-a fost cedat de către un proprietar persoană fizică dreptul de beneficiu asupra primei de casare;
d) a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor estimează că anul acesta, prin programul Rabla 2016, vor fi scoase din circulație aproximativ 20.000 autovehicule poluante. În ceea ce privește achiziția de mașini electrice sau electric-hibride, bugetul este gândit astfel încât să poată fi ajustat în funcție de cerere, precizează autoritățile.
Lasa un raspuns