„România va trebui să înţeleagă că ordinea lumii se schimbă, că în această nouă ordine polii de putere vor fi mai mulţi, iar seturile de valori vor fi, de asemenea, mai multe şi, în această lume a diversităţii, va trebui să-şi găsească un loc şi totodată aliaţi. Pentru o bună bucată de vreme, America va rămâne cea mai importantă putere a lumii, dar nu va mai fi capabilă să îndeplinească rolul unui imperiu global, iar semnalul dat de electoratul american indică faptul că nici poporul american nu-şi mai doreşte un asemenea rol. De aici trebuie să pornească gândirea strategică a României, pentru a permite să-şi valorifice vechile relaţii cu America, în condiţiile unei ordini multipolare şi, mai ales, în condiţiile în care va trebui să-şi redobândească suveranitatea. Nu mai putem conta exclusiv din punct de vedere strategic pe Statele Unite ca unică ancoră a ordinii mondiale şi cu atât mai puţin putem crede că vasalitatea faţă de America este garanţia securităţii noastre”, a afirmat Severin.
Potrivit acestuia, rezultatele alegerilor din SUA reprezintă o victorie a autenticităţii într-o ţară în care nu pentru prima oară candidatul mai autentic în atitudinile sale a fost preferat celui perceput a fi artificial.
„Cu mai mulţi ani în urmă am scris un articol în care am apreciat că George Bush Jr. a reuşit să câştige în faţa contracandidatului său de la acea vreme tocmai pentru că fost superior la capitolul autenticităţii şi nu la capitolul programe politice. De data aceasta, însă, avem de-a face cu un mesaj mult mai profund şi mai important. De această dată bătălia electorală nu s-a purtat între republicani şi democraţi, ci între ‘America profundă’ şi un sistem de guvernare, respectiv un sistem de administrare a puterii pe care America profundă nu-l mai acceptă şi care a transformat de fapt această Americă într-o colonie a unui imperiu plutocratic global. Din acest punct de vedere, chiar dacă sunt conştient că orice câştigător al alegerilor prezidenţiale americane va putea evolua în continuare în perimetrul trasat de reţeaua instituţiilor birocratice americane, sunt convins că America intră într-o mare transformare, care va permite ‘visului american’ să renască, dar numai în măsura în care el nu mai pretinde să fie un vis global, ci un vis alături de alte vise ale altor naţiuni. Aceasta presupune schimbarea ordinii mondiale şi cred că această schimbare, chiar dacă nu se va produce într-un ritm foarte rapid, va fi de acum de neoprit, împinsă inclusiv de voinţa poporului american, care nu mai acceptă să fie exploatat social acasă şi repudiat strategic în lume de dragul unor interese oligarhice supranaţionale. Din punctul de vedere al României, aceasta presupune regândirea politicii noastre externe, care, în ultimii ani cel puţin, a jucat totul pe cartea unipolarismului american de tip neoconservator şi neoliberal”, a susţinut Adrian Severin.
Lasa un raspuns