Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat luni la trei ani de închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit France Presse, fostul şef al statului francez va executa doar un an din condamnarea de trei ani, doi dintre ei fiind cu suspendare.

Fostul președinte ar fi falsificat un „pact de corupție” cu avocatul său și un magistrat, informează The Guardian.

Judecătorii au spus că există “dovezi serioase” de colaborare între cei trei bărbați pentru încălcarea legii. Curtea a aflat cum Sarkozy l-a instruit pe avocatul său Thierry Herzog să ofere magistratului o slujbă liniștită pe Coasta de Azur în schimbul informațiilor privind o anchetă separată centrată pe politicianul de dreapta.

Este puțin probabil ca fostul președinte să petreacă o zi în închisoare. Condamnarea la un an de închisoare poate fi executată în anumite condiții, inclusiv purtarea unei brățări electronice sau prin arest la domiciliu.

Se așteaptă ca Sarkozy să facă recurs împotriva deciziei de condamnare.

Verdictul, pronunțat luni după-amiază, va anula speranțele lui Sarkozy de a reveni la viața publică la timp pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Partidul său de centru-dreapta Les Républicains s-a luptat să vină cu un candidat credibil, de când fostul prim-ministru al lui Sarkozy, François Fillon, a fost cuprins de scandal în cursa prezidențială din 2017, deschizând calea pentru câștigarea funcției supreme în stat de Emmanuel Macron.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.