Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au dispus marți, 28 martie, trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a  inculpatului Gherman Ilie pentru infracţiunile de „fals intelectual în formă continuată”, „participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată sub forma instigării”, „instigare la săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată”, „instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată”, şi „instigare la săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot în formă continuată”.

Acesta este acuzat că,  în perioada martie – aprilie 2016, în vederea câştigării unui număr mai mare de voturi, a abordat direct sau indirect un număr de 11 persoane pe care le-a convins să îşi stabilească reşedinţa în comuna Slatina, județul Suceava pentru a dobândi astfel drept de vot  în această localitate, sens în care împreună cu doi funcţionari din cadrul Primăriei comunei Slatina au emis un număr de 11 adeverinţe care atestau în mod nereal că titularii acestora deţin fiecare câte un imobil tip locuinţă pe raza localității Herla din comuna Slatina, cu care figurează înscrişi în evidenţele primăriei.

Persoanele menţionate în aceste adeverinţe şi care au calitatea de inculpaţi în cauză, s-au prezentat la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Fălticeni unde au solicitat stabilirea reşedinţei în sat Herla, com. Slatina, cererilor tipizate fiindu-le ataşate adeverinţele menţionate, întocmite în fals iar acestea au fost admise şi făcute menţiunile necesare în baza de date apoi în actele de identitate.

La data de 05.06.2016 zece inculpaţi au votat în cadrul Circumscripţiei Electorale nr. 93 Slatina, deşi nu aveau acest drept având în vedere modul fraudulos în care au obţinut reşedinţa în această localitate.

Dosarul a fost înaintat instanţei de judecată la data de 30.03.2017.

Precizăm că trimiterea în judecată a unei persoane este o etapă a procesului penal reglementată de codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.