Luni, 23 martie, Curtea de Apel Suceava – Compartimentul executări penale a transmis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 78/ 2019 din 23.03.2020 privind pe Botezatu Savel-Viorel, de 60 ani, fostul primar al comunei Udești, condamnat la 3 ani închisoare, pentru infracțiuni de „folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false”. 

La data de 23 martie, Botezatu Savel-Viorel s-a prezentat la sediul Postului de Poliție Udești, întrucât a fost anunțat de către avocatul său cu privire la mandatul de executare a pedepsei închisorii.

S-a procedat la constituirea unei escorte formată din polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.2 Ipotești și Politia municipiului Suceava care au fost instruiți cu privire la încarcerarea lui Botezatu Savel-Viorel, în Penitenciarul Botoșani 

Astfel, la 23 martie la ora 19:10, Botezatu Savel-Viorel a fost introdus în Penitenciarul Botoșani.

Reamintim că, potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), Botezatu Săvel-Viorel, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a semnat 13 contracte de asistență juridică și două contracte de prestări servicii încheiate între Primăria comunei Udești și cabinetul de avocatură „Dorin Andronic” prin care s-a obținut un folos patrimonial în cuantum de 34.300 lei pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice natură. Persoana evaluată a încheiat cu cabinetul de avocatură „Dorin Andronic”, în calitate de persoană fizică, contracte de asistență juridică în vederea reprezentării sale în instanță.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Botezatu Săvel-Viorel a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

Botezatu Săvel-Viorel a fost eliberat din funcția de primar al comunei, în data de 26 ianuarie 2015, de către prefectul județului de atunci, Florin Sinescu, care a emis un ordin prin care s-a luat act de încetarea de drept a mandatului de primar.

Fostul primar al comunei Udești, Botezatu Săvel-Viorel, a mai fost cercetat de către ANI în anul 2012 și de DNA în 2015

La data de 11 mai 2012, Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și indicii referitoare la posibila săvârșire de către Botezatu Săvel -Viorel, primar al comunei Udeşti, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.

În urma evaluărilor demarate la data de 16 noiembrie 2010, ANI a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și indicii referitoare la posibila săvârşire de către Botezatu Săvel-Viorel, primar al comunei Udeşti, a infracțiunii de conflict de interese, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a avizat plata unor servicii de protocol în valoare totală de 21.388,3 lei către S.C. UDEŞTEANA S.R.L., societate în cadrul căreia deţine calitatea de asociat unic, iar soţia acestuia, Botezatu Elena, exercita funcția de administrator.

La data de 28 iulie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a lui  Botezatu Săvel-Viorel, primar în funcție al Comunei Udeşti şi reprezentant al consiliului local Udeşti, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (două infracţiuni); tentativă la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, în formă continuată (trei infracţiuni); instigare la influențarea declaraţiilor (două infracţiuni) și instigare la sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.

Alături de acesta, la data de 28 iulie 2015, s-a început urmărirea penală a casierei primăriei Udeşti și preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni – O.A.D.I.C.I. Udeşti, Borza Marinela, și a lui Andronic Dorin, avocat în cadrul Baroului Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Știm că reclamele sunt obositoare...

Am detectat faptul că folosești o extensie de blocare a reclamelor (AdBlocker). Pentru a putea vizualiza conținutul SuceavaLive și pentru a ne susține munca, te rugăm să dezactivezi extensia și să „Reîncarci pagina”.