Augustin Sorin Tofan, fostul primar al comunei Ipotești, a organizat sâmbătă, 18 ianuarie, la sediul Primăriei Ipotești, alături de viceprimarul comunei, Constantin Bobu, o întâlnire informală cu locuitorii.

Fostul primar a propus pentru ordinea de zi mai multe subiecte. Între acestea se numără o dare de seamă cu  privire la activitatea desfășurată în ultimii 4 ani, discuții cu privire la proiectele de investiții aflate în derulare și discuții și propuneri cu privire la proiectele de investiții și demersurile care se impun pe viitor referitoare la dezvoltarea comunei Ipotești. De asemenea, pe ordinea de zi s-a regăsit și secțiunea diverse.

Trebuie precizat că la întâlnire au luat parte în jur de 20 de persoane, între care fostul primar, viceprimarul și cinci consilieri locali.

În debutul întâlnirii, Sorin Tofan a încercat să prezinte proiectele implementate în comunitate, însă cetățenii nu l-au lăsat pe primar, intervenind și ridicând problemele cu care se confruntă.

Unul dintre cetățenii prezenți a vorbit despre noul cartier al localității și despre problema asfaltării și, deși Tofan i-a explicat că Primăria nu poate asfalta străzi private, cetățeanul a continuat cu acest subiect, susținând că unitatea administrativ teritorială trebuie să facă acest lucru.

Aici, trebuie precizat că, potrivit legii, o primărie nu poate asfalta sau interveni pe o proprietate privată, ceea ce înseamnă că locuitorii trebuie să facă toate demersurile legale pentru a transfera către domeniul public acea suprafață de teren.

Alți cetățeni au ridicat problema gunoaielor depozitate în satul Tișăuți, iar fostul primar și viceprimarul le-au explicat care este situația acolo și, de asemenea, au subliniat că nu este întru totul vina administrației publice, întrucât cetățenii sunt cei care aruncă gunoaiele în locuri nepermise, deși în comună există un serviciu public de colectare a deșeurilor. Pe de altă parte, Sorin Tofan a spus că a fost personal și a verificat conținutul sacilor cu gunoi aruncați anapoda și chiar a bătut la porțile oamenilor identificați după facturile aruncate. Acesta a subliniat că nu a aplicat sancțiuni, întrucât a crezut că oamenii sunt de bună credință și nu vor mai murdări comuna.

O altă temă atinsă este cea a colectării selective a deșeurilor, întrucât oamenii au așteptări mari, însă nu selectează deșeurile, astfel încât mașina de gunoi să le poată ridica și depozita la Groapa de Gunoi de la Moara.

Oamenii ar trebui să știe că de la ei pornește totul și că și ei trebuie să facă o schimbare pentru ca lucrurile să evolueze. De altfel, cetățenii prezenți, puțini la număr, dacă ne raportăm la numărul de oameni care comentează pe rețelele sociale, au solicitat autorităților locale să ia măsuri și să aplice amenzi drastice tuturor celor care aruncă sau nu își selectează gunoaiele, subliniind că dacă amenzile vor fi mari și aplicate constant, consătenii lor nu vor mai arunca deșeurile pe imaș și își vor da interesul să selecteze gunoiul.

Un alt subiect abordat a fost cel al apei și canalului, oamenii spunând că sunt probleme cu apa potabilă. Aici, fostul primar, dar și viceprimarul comunei Ipotești, le-au explicat oamenilor că începând cu anul 2011, apa și canalul din localitate sunt gestionate de către operatorul ACET, cel din urmă fiind responsabil de toate neplăcerile și nemulțumirile sătenilor.

Cu toții știm că Ipoteștiul este o localitate de la periferia Sucevei, unii chiar spunând că poate fi considerat un cartier al municipiului reședință de județ. Acest lucru înseamnă că foarte mulți suceveni au ales să își cumpere teren și să își construiască casă în Ipotești, fapt ce a dus la supraaglomerarea localității.

În altă ordine de idei, fostul primar Sorin Tofan a discutat cu oamenii și despre căminele culturale care au fost demolate, dar și de fosta sală de festivități din comună, care, după multe eforturi este denumită cămin cultural. Aici, Tofan a subliniat că a lucrat la un proiect prin care acest edificiu să fie modernizat pentru ca oamenii să aibă unde organiza Balul Gospodarilor sau ca școlile să desfășoare activități specifice.

Tot la acest capitol, Tofan a precizat că își dorește ca Ipoteștiul să aibă terenuri de sport moderne, dar și spații de agrement, însă aici se lovește de lipsa terenului, întrucât localitatea nu are deloc spații verzi sau teren care să aparțină domeniului public. Singurele ochiuri de verdeață sunt intabulate sub denumirea de pășune, acest lucru îngreunând munca autorităților.

În concluzie, la întâlnirea informală organizată de fostul primar au luat parte mult prea puțini oameni, după cum a spus și un cetățean prezent: „Mă așteptam să fie sala arhiplină și pentru că am ajuns la ora 10:02 mă gândeam că o să am loc doar pe hol, dar nu e așa”.

Se pare că oamenii sunt vocali doar pe rețelele sociale, iar când trebuie să vorbească față în față își găsesc treabă și nu se prezintă.

One Response

  1. MariaBorosan

    Am citit ce a ti scris si am luat aminte ,select area gunoiului este f importanta…sa speram ca toti vor i ntelege acest lucru…apoi referitor la spatii verzi…anumite locuri linga apa Sucevei pot deveni locuri de agrement si relaxare ,pentru multa lume din imprejurimi,trebuie sa inceapa cit mai repede curatarea gunoaielor,pentru ca acolo poate incepe o epidemie, acest loc trebuie sa devina curat si verde urgent ,cum a fost odata,este f foarte frumos vara acolo,va rog sa tineti cont de ideia mea si doamne ajuta sa ne bucuram cu totii de frumusetile satului ,iar daca s ar termina si de asfaltat si pe str. grivitei ar fi minunat.

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.