Fostul secretar de stat din cadrul Secretariatului General al Guvernului Oana Pintiliei i-a trimis ministrului Sănătății o scrisoare deschisă prin care îi atrage atenția asupra declarațiilor făcute despre copiii cu autism.

„Declarațiile dumneavoastră de presă, potrivit cărora «există o corelație între autism și timpul petrecut de părinți cu copiii lor la vârste fragede», nu doar că demonstrează necunoașterea de către dumneavoastră a tulburării de spectru autist (TSA) – o afectiune care ridică probleme majore pentru milioane de părinții și copii din întreaga lume, însă incriminiează în mod direct și nejustificat sutele de mii de români care au plecat la muncă în străinătate lăsându-și copiii în grija rudelor”, a precizat Oana Pintilei.

Aceasta a continuat scrisoarea subliniind că tulburările din spectrul autist sunt tulburări de origine neurobiologică cu etiologie mulifactorială, cauzate de interacțiunea unor factori genetici cu factori de mediu și care determină modificări neurobiologice la nivelul creierului. Atât cauzele genetice cât și modificările la nivel cerebral sunt susținute de mii de studii – autismul fiind una dintre cele mai studiate tulburări de dezvoltare, tocmai în contextul incidenței crescute pe tot mapamondul, nefiind specifică României.

„Nu există niciun studiu serios care să susțină afirmațiile dumneavoastră potrivit cărora tulburările din spectrul autist sunt cauzate de interacțiunea părinți-copil”, a mai scris Oana Pintilei în scrisoarea adresată ministrului Sănătății. Aceasta a mai adăugat că „totodată, domnule ministru Victor Costache, ați declarat că «din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism și atunci trebuie să creștem capacitatea noastră ca țară de a trata aceste afecțiuni». Aș putea pune această declarație tot pe seama necunoașterii, însă, vă acuz domnule ministru Victor Costace de rea-voință, sfidare și lipsă totală de profesionalism față de cei 16.000 de români diagnosticați cu TSA și față de familiile acestora”.

Fostul secretar din cadrul Secretariatului General al Guvernului a subliniat că anul 2019 a fost considerat de catre ONG-urile din domeniul TSA un moment de răscruce pentru problematica TSA la nivelul României prin înființarea de către primul-ministru a Comitetului Interministerial pentru Elaborarea Planului Național pentru Autism. Astfel, în urma activității Comitetului a fost elaborat Planul Național pentru Autism pentru perioada 2020 – 2024, precum și Analiza națională de etapă a situației abilitării / reabilitării persoanei cu tulburări din spectrul autist (copil și adult), documente care reprezintă «un pionerat» sau «10 ani de advocacy materializati în 10 luni» așa cum au declarat reprezentanții ONG-urilor din domeniul TSA și care conțin măsuri esențiale în ceea ce privește asigurarea diagnosticării și intervenției precoce a copiilor cu TSA, asigurarea terapiei gratuite și a serviciilor integrate de educație, sănătate și sociale persoanelor cu TSA, realizarea tranziției de la copilul – la adultul cu TSA, îmbunătățirea cadrului legislativ aplicabil adultului cu TSA.

„În data de 10 octombrie 2019, Comitetul Interministerial pentru Elaborarea Planului Național pentru Autism, pe care l-am coordonat în calitate de secretar de stat, a transmis Ministerului Sănătății, pentru a fi aprobat prin hotărâre de guvern și a fi implementat începând cu data de 1 ianuarie 2020, Planul Național pentru autism pentru perioada 2020-2024, așadar am convingerea că ați avut la mapa de ministru acest document strategic chiar în prima zi de mandat. Însă nu ați facut nimic, deși reprezentanții ONG-urilor din domeniul TSA v-au solicitat în nenumărate rânduri aprobarea și implementarea Planului! Așa cum nu ați făcut nimic nici în privința finanțării Subprogramului din cadrul Programului național de sănătate mintală destinat intervențiilor de sănătate specializate adresate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, Subprogram care a fost înființat în data de 8 august 2019 prin adoptarea în ședință de guvern a Ordonanței nr. 9 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea unor acte normative în domeniul sănătății, a unor reglementări cu privire la programe guvernamentlae naționale și cu privire la masuri fiscal-bugetare, în conformitate cu angajamentele asumate de către Ministerul Sănătății prin semnarea în 2 aprilie 2019 a Protocolul de colaborare între Ministerul Sănătății (MS), Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Educației Naționale (MEN) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), privind implementarea măsurilor necesare creșterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.”, a subliniat fostul secretar din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Oana Pintilei a mai precizat că anual în România peste 1000 de copii sunt diagnosticați cu tulburări de spectru autist. Conform informațiilor centralizate în cadrul Analizei naționale de etapă a situației abilitării / reabilitării persoanei cu tulburări din spectrul autist (copil și adult), la data de 30 iunie 2019, la nivel național, în România figurează un număr total de 15.537 de persoane diagnosticate cu TSA, dintre care 4.346 de persoane de sex feminin și 11.191 persoane de sex masculin. De asemenea, din numărul total de 15.537 de persoane diagnosticate cu TSA, 13.905 sunt copii cu TSA și 1632 sunt adulți cu TSA.

„Stimate domnule ministru al sănătății, vă solicit pe această cale să acționați în vederea creșterii capacitatății noastre ca țară de a trata această afecțiune (tulburarea de spectru autist-TSA), așa cum ați declarat, prin aprobarea și implementarea în regim de urgență a Planului Național pentru Autism pentru perioada 2020-2024, document care este așteptat de toate persoanele diagnosticate cu TSA, de familiile acestora, precum și de ONG-urile și specialiștii care își desfășoară activitatea având ca obiectiv abilitarea-reabilitarea persoanelor cu TSA”, a conchis Oana Pintilei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.