Tradițiile și obiceiurile de iarnă sunt promovate de autoritățile locale din comuna suceveană Slatina, unde autoritățile locale au organizat, în cea de-a treia zi de Crăciun, Festivalul „Datini și tradiții la Slatina”. La eveniment au luat parte cete de colindători, de mascați și ansambluri de datini și obiceiuri care au reînviat adevăratele tradiții și obiceiuri care dăinuie de veacuri în satele românești și mai ales în cele din Bucovina și Moldova.

Festivalul ce s-a desfășurat în Lunca Mănăstirii Slatina a reunit formații de tineri și grupuri de copii din satele Găinești, Herla și Slatina, dar și din localitățile învecinate Boroaia, Drăgușeni și Mălini.

„Festivalul nostru a fost o adevărată serbare a comunității, un moment de unire între noi toti, între sufletele noastre. Ceea ce am văzut pe scenă și ceea ce încă trăim în satele noastre, în comunele noastre, reprezintă o adevărată identitate pentru noi ca popor. Ținem la păstrarea tradițiilor noastre și, alături de investițiile din comună, vom investi și în ansamblul din comună și în promovarea Slatinei”, a declarat primarul comunei Slatina, Vlăduț Gherman.

Membrii Ansamblului „Izvor de Slatină”, îndrumați de profesoara Oana Șorodoc și cei ai grupului „Domnița Ruxandra”, coordonați de profesorul Ilie Vasilovici au evoluat pe scenă, demonstrând că tradițiile și obiceiurile nu se vor pierde, ci vor dăinui în veci.

Cei prezenți la eveniment s-au putut bucura de prezența urșilor, caprelor, dobașilor și vânătorilor care au fost aduși pe scenă de mascați. Aceștia au au interpretat una dintre cele mai vechi tradiții ale slătinenilor, „Jocul cel Mare”.

La fel de important pentru locuitorii comunei Slatina este și Jianul de la Găinești care are un repertoriu de scenete pline de tâlc.

De asemenea, în fața celor prezenți au evoluat și Grupul Psaltic „Iacov Protopslatul” și Grupul „Dor de Drăgușeni”, dar și celebra Ceată de la Boroaia. De altfel, pe scena amplasată în Lunca Mănăstirii Slatina au urcat și Plăieșii din Mălini.

Trebuie spus că Festivalul „Datini și tradiții la Slatina” a fost organizat de către Primăria și Consiliul Local Slatina, în parteneriat cu școlile din Slatina, Găinești și Herla.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.