Ziua Drapelului a fost marcată miercuri, 26 iunie, în Piața Tricolorului din municipiul Suceava. „Ceremonia  publică de înălţare a  Drapelului  României” a fost organizată de către Garnizoana Suceava, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Bogdan Vodă” al judeţului Suceava, Inspectoratul pentru  Situaţii de Urgenţă ,,Bucovina”  al judeţului Suceava,  Primăria Municipiului Suceava și Prefectura județului Suceava.

La eveniment au luat parte oficialități din județ, între care subprefectul județului Suceava, Daniel Prorociuc, vicepreședintele Consililui Județean Suceava, Gheorghe Niță, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu și viceprimarul Marian Andronache, șeful IPJ Suceava, comisarul șef Adrian Buga, șeful STPS, lt. col. Florin Crăciun, precum și reprezentanţi ai structurilor aparţinând sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, asociaţiilor veteranilor de război, Asociaţiei „Cultul Eroilor” Suceava, instituţiilor publice, asociaţiilor, ligilor, fundaţiilor, mass-mediei locale şi societatea civilă.

 

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a subliniat că tricolorul este o legătură între trecut, prezent și viitor, care ne aduce aminte de eforturile pe care le-au făcut înaintașii noștri. De altfel, edilul Sucevei a ținut să le transmită reprezentanților instituțiilor publice că ziua de sâmbătă, 27 iunie, este declarată zi de doliu în memoria ÎPS Pimen, astfel, rugându-i pe toți cei prezenți să coboare drapelul în bernă.

„De 172 de ani, drapelul național este simbolul identității, al idependenței și suveranității României. Când arborăm drapelul național, avem un moment de mândrie și de emoție și de mândrie pentru că suntem fiii acestei nații”, a transmis Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, a explicat semnificația drapelului național și a recitat câteva versuri marcante referitoare la această zi importantă.

„Drapelul tricolor este drapelul naționalității române, al tuturor românilor din țările în care locuiesc. Drapelul nostru național este înrudit cu drapelul Republicii Moldova”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Niță.

Subprefectul județului Suceava Daniel Prorociuc a transmis mesajul premierului Ludovic Orban. De altfel, acesta a subliniat care este importanța drapelului național și cât de important este ca acesta să fie arborat cât mai sus și în cât mai multe locuri importante.

„Astăzi sărbătorim Ziua Drapelului Național, poate cel mai important simbol al statului român, pe care, cu siguranță, cu toții ne dorim să-l vedem ridicat pe cele mai înalte podiumuri ale lumii și, bineînțeles, arborat pe cel mai înalt catarg”, a precizat subprefectul Daniel Prorociuc.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, fiind instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor.
Tricolorul devine un simbol al naţiunii româneşti la începutul secolului XIX. Se poate remarca prezenţa celor trei culori în canafii şi în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificaţia: “Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăţie (roşul sângelui)”.

 

Semnificația culorilor drapelului

 

Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei. Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea. Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.

Drapelul este simbolul nostru național ce ne-a dat curaj în momentele grele de luptă și ne-a făcut mândri de-a lungul anilor. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.

Astfel, Ziua Drapelului Național a fost adoptată prin legea nr. 96 din 20 mai 1998. În acest fel, autoritățile publice și celelalte instituții ale statului au prilejul de a organiza programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei româneţşti şi ceremonii militare specifice în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.