Aproximativ 200 de mineri de la Crucea s-au blocat miercuri, 17 martie, în subteran, în semn de protest pentru că nu și-au mai primit salariile de două luni. Potrivit directorului Sucursalei Suceava a CNU, Vasile Chiruță, oamenii și-au petrecut noaptea în subteran, iar activitatea minieră va fi suspendată până în momentul în care drepturile salariale aferente celor două luni vor intra în conturile minerilor.

Vasile Chiruță a precizat că Ministerul Energiei trebuia să emită încă de ieri, 17 martie, un document prin care să se reglementeze plata salariilor, însă a întâmpinat dificultăți, urmând ca în cursul zilei de astăzi, 18 martie, acesta să fie emis, iar minerii să își primească banii în curs de câteva zile lucrătoare.

„Ministrul Energiei a revenit la București și va rezolva situația în cursul zilei de astăzi. Minerii așteaptă deblocarea situației pentru a încheia această grevă spontană. Salariile nu s-au plătit din cauza unor probleme pe partea de livrare a minereurilor, dar și a unor situații care persistă din trecut”, a declarat Vasile Chiruță, directorul Sucursalei Suceava a CNU.

De cealaltă parte, Dorin Rusu, primarul comunei Crucea, a informat că a stat de vorbă cu oamenii, care i-au transmis că până în momentul în care nu vor avea documentul care reglementează plata salariilor în mână nu vor înceta greva, întrucât de promisiuni deșarte s-au săturat. Edilul a subliniat că sindicatele le-au asigurat, pe parcursul nopții, hrană rece și apă, iar echipajul SMURD din localitate s-a deplasat la fața locului pentru a le asigura asistență medicală în caz de nevoie.

„Oamenii sunt disperați. Au copii, au familii de întreținut, au rate, au facturi. Cine să le plătească? Nu mai spun că tichetele de masă nu le-au mai fost asigurate de un an, deși acest lucru este obligatoriu. Eu sunt alături de oameni pentru că știu ce înseamnă subteranul și fac presiuni asupra autorităților responsabile să deblocheze situația. Am discutat și la București, și cu liderii de sindicat și cu deputatul de zonă, doamna Fădor. Sper ca astăzi să se rezolve problema acestor oameni. Minerii sunt neîncrezători, pentru că li s-a mai promis și luna trecută că își vor primi banii, însă acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat primarul Dorin Rusu.

Totodată, edilul de la Crucea a subliniat că CNU nu și-a achitat taxele și impozitele locale din anul 2019, înregistrând datorii de 6 miliarde de lei vechi la Primăria Crucea, ceea ce înseamnă pierderi enorme pentru comunitatea locală.

„Nici măcar taxa de salubrizare nu au achitat-o la Primărie, însă noi le ridicăm gunoiul”, a subliniat Dorin Rusu, primarul comunei Crucea.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.