Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, vrea ca pepiniera de la Salcea din județul Suceava să fie cunoscută la nivel național. Acesta, printr-o postare pe o rețea socială, prezintă câteva aspecte legate de diversitatea și frumusețile din cadrul pepinierei și apreciază munca pe care oamenii o depun pentru ca rezultatele să fie de excepție.

„Într-o frumoasă zi de Duminică vă propun câteva aspecte puțin știute și poate nemediatizate ale silviculturii românești: Pepiniera Salcea, care este una din cele mai mari pepiniere silvice din țară și cea mai mare din județul Suceava. Adaptându-se cu succes la cerințele actuale ale pieței, silvicultorii și-au diversificat oferta pentru cât mai mulți oameni doritori să aibă curţi şi grădini amenajate cu plante ornamentale”, a subliniat ministrul Coste Alexe.

Acesta a subliniat că la Pepiniera Salcea, ing. Andi Butnaru și oamenii harnici și dedicați pe care îi coordonează, cultivă și îngrijesc, de la stadiul de sămânţă şi până la cel de puiet, arbori şi arbuşti ornamentali și puieți forestieri utilizați la regenerarea fondului forestier.

Trebuie menționat că Pepiniera Silvică Salcea a fost înființată în anul 1962 și se întinde pe o suprafață de 55 hectare de teren destinat culturilor horticole şi forestiere, unde se produc peste 250 de varietăți de puieți precum cele de tuia, ienuperi, buxus, iar din gama rășinoase, varietățile de molid şi brad, dar si rulouri de gazon.

„Puieții sunt produși din sămânţă şi din butaşi, se țin în solarii un an sau doi, apoi sunt transferați pe câmp şi astfel plantele sunt călite şi adaptate condiţiilor din zonă. Pentru mai multe detalii despre Pepiniera Salcea aici http://www.silvasv.ro/Pepiniere.htm”, a adăugat ministrul.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva produce anual în cele șapte pepiniere centrale și 580 de pepiniere silvice ale ocoalelor silvice circa 46 de milioane de puieți forestieri, din 60 de specii, și peste 1,2 milioane de puieți ornamentali, din peste 250 de specii.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.