Amplasamentul pentru construirea magistralei de gaz metan pe traseul Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei a fost predat sâmbătă, 20 iunie, în prezența premierului Ludovic Orban, a directorului general al Transgaz, a mai multor miniștri, precum și a mai mulți parlamentari liberali suceveni.

„Din fonduri europene vom aloca 1 miliard de euro în următorii 7 ani pentru finanțarea înființării de rețele de distribuție de gaz metan în localități. Pe exercițiul 2014 – 2020 suntem pe punctul de a obține aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea unei sume de 200 de milioane de euro pentru aceste obiective de investiții. Apelul de proiecte va fi lansat cel târziu în data de 1 august. Restul de 800 de milioane din miliardul pe care l-am anunțat vor fi alocați din bugetul multianual al Comisiei Europene pentru 2021 – 2026. Prin această alocare, obiectivul nostru este să dublăm numărul gospodăriilor din România care sunt racordate la rețeaua de gaz metan”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a subliniat că prezența gazului constituie un element important pentru stimularea investițiilor în localități. Extinderea rețelei de gaz trebuie să se bazeze și pe o creștere semnificativă a investițiilor TRANSGAZ în realizarea de magistrale care să ducă rețelele principale în toate zonele țării.

„Știu că TRANSGAZ are un amplu plan de extindere a rețelei aici, în județul Suceava. În cursul zilei de astăzi s-a predat amplasamentul și va începe lucrarea de construcție a magistralei pe traseul până la Vatra Dornei”, a subliniat primul ministru.

Orban a mai declarat că obiectivul TRANSGAZ este de a închide inelul la frontiera nordică a României, între magistrala de vest, dinspre Satu Mare și Suceava.

„Acesta este un proiect pe care noi îl susținem de mult timp. Noi am modificat legea energiei electrice și a gazului natural și am prevăzut ca o parte din impozitele care vor fi plătite de cei care vor exploata zăcămintele de gaz de la Marea Neagră, 50% să se facă parte într-un fond care să extindă investițiile în gazul natural, fie investiții în extinderea rețelelor de gaz, fie în capacități de procesare a gazului natural”, a subliniat Ludovic Orban.

De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a mulțumit lui Ludovic Orban pentru sprijinul acordat în deblocarea acestui proiect. De asemenea, șeful administrației județene a subliniat că, încă de la început, proiectul racordării municipiului Vatra Dornei la rețeaua de gaz a întâmpinat dificultăți.

„La Vatra Dornei avem o centrală de împrumut, făcută pe acel celebru proiect de utilități și mediu, care de 15 ani zace. Astăzi, în sfârșit se predă amplasamentul cu două Hotărâri de Guvern date de Guvernul Orban, pentru scoatere din circuitul agricol și forestier al terenului, pentru a se putea începe lucrarea, pentru că este nevoie de gaze și la Vatra Dornei.

În această iarnă era să rămână Dorna fără căldură iar, la cererea noastră, Guvernul Orban ne-a ajutat, iar eu mulțumesc. Vreau ca modelul de la Moara să fie preluat și de alți primari. Avem 26 de studii de fezabilitate în linie dreaptă la alte primării, dar sunt alte circa 70 de comune din județul Suceava care așteaptă gaz metan. De aceea, vom avea întâlniri de lucru cu primarii pentru studii de fezabilitate și documentații. Este un pas uriaș spre independență energetică, spre stoparea defrișărilor, pentru că acest gaz metan înseamnă economie la lemnul de foc. De asemenea, înseamnă civilizație și atractivitate pentru agenții economici pe care îi așteptăm să investească în județul Suceava”, a declarat președintele Gheorghe Flutur.

Șeful administrației județene i-a spus premierului că, în luna noiembrie a anului trecut, a semnat cel mai mare proiect pentru județul Suceava, cu ministrul Boloș, 234 milioane de euro pentru apă și canal la 235 de mii de locuitori din acest județ.

„Dumneavoastră ați deblocat acest proiect. Dacă venim și cu gazul metan, asta înseamnă civilizație pentru populația județului Suceava. Nu am decât să îmi exprim bucuria pentru că astăzi s-a semnat contractul pentru acest amplasament către Vatra Dornei, chiar dacă a durat atât de mult. În sfârșit se întâmplă ceva concret. Cu atâtea necazuri care au fost peste județul Suceava mai vine și soarele și câteva vești bune”, a conchis Gheorghe Flutur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.